Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika 25/12 2016. Universitetet 350 år.

Världen: Beslutet i FN:s säkerhetsråd att kräva ett stopp för Israels bosättningspolitik är en stor framgång för den svenska regeringens linje – och det öppnar för en omfattande kritik mot Israel. Det menar Mellanösternexperten Anders Persson vid Lunds universitet (AB),

Sverige: Tidningen Internationalen jämför Jan Myrdals Nya Tider-debacle och hans ytterhögerkantring med den ärelöse Nils Flyg (1891- 1943) och hans parti. Vem var då denne man?

När Sveriges kommunistiska parti delades för andra gången 1929 bildade Flyg tillsammans med Kilbom ett nytt kommunistparti fritt från Komintern. Detta nya parti bytte efter några år namn till Socialistiska partiet (SP). Under andra världskriget tog Socialistiska partiet under Flygs ledning emot ekonomiskt stöd från Nazityskland och utvecklade en ideologi som också var inspirerad av den nazistiska. Följden blev att SP snabbt förlorade merparten av sina anhängare. En inre krets runt Flyg stannade dock kvar och fortsatte att driva partiet även efter dennes död. Några år efter krigsslutet upplöstes Socialistiska partiet.

Den som vill fördjupa sig mer i detta kan läsa Håkan Blomqvists bok ”Gåtan Nils Flyg och nazismen”, Carlssons 1999. Ideologisk förvirring är inget nytt fenomen.

Malmö/Lund: Firandet av Lunds universitets 350-årsjubileum inleddes på morgonen den 19 december, då det hade gått 350 år sedan beslutet om Universitetets grundande undertecknades, och avslutas den 28 januari, när det har gått 350 år sedan Universitetet invigdes. Universitetet var ett led i försvenskningen av det förut danska Skåne. Jubileumsprogrammet är på 180 sidor och innehåller hundratals programpunkter. På Universitetsbiblioteket pågår redan en trädgårdsutställning, på Juridiska fakultetens bibliotek har det öppnats en utställning om hur det har varit att läsa juridik i Lund under de 350 år som gått, och på Historiska museet öppnas snart en utställning om konst under Peder Winstrups tid (SDS).

Konsten: White Christmas.

robrtnyberg

Courtesy Robert Nyberg.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 25 december, 2016 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: