Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika 26/12 2016. Anarkismens Historia på UR. Repris med kritiska förtydliganden 2020.

Världen: Anarkismens Historia är en fransk dokumentär i tre avsnitt som visas på UR Play: http://urplay.se/program/184720-anarkismens-historia-startskottet Se den! Det är en lysande och upplysande berättelse om den enda rörelse som för alltid kan krossa Statens och Kapitalets förnedring och ge mänskligheten frihet och rättvisa.

Avsnitt 1. Startskottet. Allt börjar i Frankrike på 1800-talet. Ett nytt ekonomiskt system införs, men den industriella revolutionen visar snabbt sin avigsida och arbetarna på verkstadsgolven utnyttjas. De arbetslösa och lågutbildade blir desillusionerade och förlorar sin tilltro till det politiska systemet. Det leder till att revolutionära rörelser grundas, med syfte att ge makt åt arbetarna. En av dessa rörelser är anarkismen.

Avsnitt 2. Revolutioner och motgångar. I början av 1900-talet har anarkismen blivit en global rörelse. För arbetarna är förhållandena tuffa och behovet av förändring är stor. Anarkisterna förespråkar ett förkastande av borgerliga värderingar och skapar kollektiv där de kan leva som de vill. Statsmakterna har svårt att acceptera det och våldsamma motattacker drar igång.

Avsnitt 3. Testamentet. Anarkismen har lett till några av 1900-talets största revolutioner. Samtidigt som anarkisterna genom organisationen Industrial Workers of the World organiserade sig genom Europa växte även fascismen. År 1936 tog General Franco makten i delar av Spanien medan resten av landet upplevde en social revolution. Spaniens ekonomi kom att i stor utsträckning styras av arbetarna under ett antal år men revolten varade inte länge. När kommunisterna med stöd av Sovjetunionen kom till makten i Spanien arresterades flertalet anarkister och beskylldes för att vara trotskister, spioner eller Francos agenter.

Det hade behövts ett fjärde avsnitt om dagens anarkiströrelse – men den historien får vi tydligen skapa själva! Jag hade onda aningar mem tyvärr blev jag övertalad att medverka. UR-mannen förföljde mig dag och natt och tog sig t.om, in i min lägenhet när jag låg och sov! Han försökte smöra mig med att han kände min son i Malmö (vilket jag starkt tvivlar starkt på).

Programledaren lät mig inte lyssna på intervjun innan sändning, vilket annars brukar vara en självklarhet. Jag blev chockad av resultatet – med dess mest impertinenta och tondöva journalist – (lyssnaren fick i stort sett bara veta att ”Bakunin drack konjak” och att ”det skulle bli alldeles för många möten” ; de intervjuade dränktes i intervjuarens egna oinsatta pratkaskader) men det drar vi ett glömskans täckelse över. Hur svårt ska det vara att göra ett program om den nutida anarkismen i Sverige? Gör om, gör rätt – eller läs ”Anarkismens ”Återkomst”och Wikikipedias artikel istället! Där finns alla relevanta fakta. som det nu blev skadade programmet både enskilda och organisationer .- under förevändning av motsatsen. Skäms!

Jag övervägde att anmäla till Radionämnden men nu släpper jag detta annars blir det för mycket för mina franska nerver 😦 Gör om programmet meden journalist som behärska elelmenta och åtminstone  inte är direkt fientligt inställd till anarkismen. EEn ursäkt bör ockses till Cyklopen i Stockholm och till  MUSK i Malmö.

 ***

 Svenskan Johanna Davidsson blev på julafton snabbaste kvinna i världen att ta sig till Sydpolen på skidor. Det tidigare rekordet slogs med tio timmar. Den 33-åriga sjuksköterskan avverkade de drygt 110 milen från Hercules Inlet på Antarktis kust till Sydpolen, världens sydligaste punkt, på 38 dagar och 23 timmar (AB).

Malmö/Lund: Lund sätter upp nya mål om minskade utsläpp. Lunds kommun tror sig nå målet att bli fossilbränslefritt till 2020. Nu sätter man upp nya mål om utsläpp nära noll till år 2050 (SDS).

Konsten: Tommy Hilding.

hildong2

Courtesy Tommy Hilding: The Escape, 2016 o.p.d. 70×110 cm.

***

12 kommentarer på “Krönika 26/12 2016. Anarkismens Historia på UR. Repris med kritiska förtydliganden 2020.

 1. Pingback: Krönika 26/12 2016. Anarkismens Historia. — Konst & Politik | SORTE FANE BLOG

 2. Will
  6 januari, 2017

  I seriously love your blog.. Great colors & theme.
  Did you create this website yourself? Please reply back
  as I’m hoping to create my very own site and want to learn where you got this from or exactly what the theme is named.
  Thanks!

  Gilla

 3. Damien
  20 januari, 2017

  Hi there, just became alert to your blog through Google, and
  found that it’s truly informative. I am going to watch out for brussels.
  I?ll be grateful if you continue this in future. Numerous people will be benefited from your writing.
  Cheers!

  Gilla

 4. Marina
  23 februari, 2017

  Thanks for finally writing about >Krönika 26/12 2016.
  Anarkismens Historia. | Konst & Politik <Loved it! http://ezrakuefer1174.myblog.de/ezrakuefer1174/art/9354523/Little-Known-Facts-About-Monster-Truck-Games-And-Why-They-Matter

  Gilla

 5. 1
  15 mars, 2017

  Its not my first time to pay a visit this website, i am visiting
  this site dailly and take fastidious facts from here daily. http://bit.ly/2jXqGUZ

  Gilla

 6. phone psychic reading
  3 oktober, 2019

  You’re an extremely powerful writer. I can see this in your article.
  You’ve got a way of writing powerful information that sparks much interest.

  Gilla

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 25 december, 2016 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: