Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika 24/12 2016. Olof Palmes jultal.

Världen: Olof Palmes jultal 24/12 1972. Transkribering från originalet.


”Man bör kalla saker för dess rätta namn. Det som nu pågår i Vietnam är en form av tortyr. Det man gör är att plåga människor, plåga en nation för att förödmjuka den, tvinga den till underkastelse inför maktspråk.

Därför är bombningarna ett illdåd.

Därav finns det många i modern historia. De förbinds ofta med namn. Guernica, Oradour, Babi Jar, Katyn, Lidice, Sharpville och Treblinka.Våldet har triumferat men eftervärldens dom har fallit hård.

Nu finns ännu ett namn att foga till raden:

Hanoi, julen 1972″.


Sverige: Äldre har inte råd att laga sina tänder (AB).  Tandläkarna ska helst bli miljonärer – därför räknas inte tänderna som en del av kroppen som ingår i den allmänna sjukvården.De äldres tandvård borde omfattas av hälso- och sjukvårdens högkostnadsskydd och vara integrerad i hälso- och sjukvårdslagen. Det står klart att i dag är en god munhälsa förbehållet dem som har råd. Oklart däremot vad sjukvårdsminister Gabriel Wikström vill göra för att inkorporera tandvårdslagen i hälso- och sjukvårdslagen så att vi kan få en jämställd tandvård i Sverige”, skriver Jöran Rubensson, f. ordförande i Sveriges Pensionärers Riksförbund, SPRF. Mysteriöst. Varför betalar man en förmögenhet för att bli torterad? Därför att man måste. Det vet tandläkaren och skrattar hela vägen till banken.

Malmö/Lund: ”Den enda sanna formen av demokrati är direktdemokrati, till exempel genom folkomröstning. Men den skys som pesten av de representativa demokraterna, som känner sig hotade av verklig demokrati. Är de rädda att förlora alla sina privilegier och de tjocka lönekuverten? Varför är Lunds politiker fullkomligt dödsförskräckta för en folkomröstning om spårvägen? Jag tror att vi alla vet svaret — och det är inte vackert!” skriver Staffan Fogelmark i SDS. Och ”spårvägen” kan bytas ut mot valfri fråga – samma princip gäller: inga folkomröstningar i Lund om yrkespolitikerna själva får välja. Till och med ”medborgarförslagen” har man slopat. Förr eller senare kommer folket att sopa bort er, bara så ni vet.

Konsten: Santa Marx.


santa-marx

Röd Jul alla mina älskade besökare!

liten-stja%cc%88rna

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
<span>%d</span> bloggare gillar detta: