Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika 12-13/12 2016. Alla kan vara Lucia.

Världen: Svenska Akademien verkar ha förstått det som litteraturprofessorn Richard Thomas har vetat länge: att Bob Dylan är ett litterärt geni i klass med Vergilius, Homeros och Sapfo. Precis som Svenska Akademiens ständige sekreterare Sara Danius, menar Richard Thomas, professor i litteratur vid Harvard, att Dylans musik är jämförbar med grekiska poeter som Sapfo.– Den litteratur som jag studerar började med musik, eller med musikackompanjemang i alla fall. Grekisk lyrik är precis som Dylan, det är musiken och versmåtten som gör helheten. Nu har vi förlorat musiken, men vi har fortfarande orden. Så om Sapfo är litteratur, varför inte Dylan? (SR). Dylan kommer till Lund 9 april 2017!

Sverige: Lucia (latin för ’den lysande’, ’ljusbärerskan’), född cirka 283 i Syrakusa, francesco_del_cossa_016Sicilien, död 304 i Syrakusa, var jungfru och sedermera martyr och helgon. Hon vördas inom Romersk-katolska och Ortodoxa kyrkan, med festdag 13 december. En teori om det moderna Luciafirandet med Lucior med ljus i håret är att det är inspirerat av en berättelse där det sägs att Lucia bar ner mat till fångarna i de mörka fängelsehålorna. Legenden säger att för att kunna ta så mycket mat som möjligt i sina händer satte hon ljus på huvudet för att hon skulle se bättre. Det svenska Luciafirandet uppkom först i slutet av 1700-talet inom överklassen och den första svenska Lucian var en man (!) från Skinnskatteberg. Rasisterna har nyligen protesterat mot att firandet fått återspegla landets nuvarande etniska sammansättning men detta har ingen rationell grund; vem som helst kan numera vara Lucia, understryker Etnologiska institutionen i Lund.

Malmö/Lund: Falun Gongs konstutställning öppnar i Stadshallen i Lund 14 december.De målar till förmån för en grundläggande mänsklig värdighet som äventyras i Kina. De målar för mänskliga rättigheter som överskrider kulturella gränser genom att berätta om verkliga händelser som skildrar brutalt lidande, orubbligt mod och evig skönhet. De berättar historien om Falun Gong, en andlig disciplin av historisk omfattning och popularitet som ställts utanför skydd av lagen och som olagligt förföljs av det kinesiska kommunistpartiet. Kärnan i Falun Gong är sanning, godhet och tålamod”.

Konsten: Falun Gong.


 falun-gong

Courtesy Falun Gong/Mynewsdesk.

***

2 kommentarer på “Krönika 12-13/12 2016. Alla kan vara Lucia.

 1. laiza
  13 december, 2016

  http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/816637?programid=478

  Bob Dylan och geten
  kram

  Elaiza

  (kul att du visade nina hagen ) det är jag som är skorpioseven@gmail.com

  Gilla

  • Konst & Politik
   13 december, 2016

   Dylan får verkligen den uppskattning han förtjänat. det bara vströmmar kärlek mot honom nu ❤

   Gilla

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 12 december, 2016 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
<span>%d</span> bloggare gillar detta: