Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika 3-4/12 2016. Häst mot folkgrupp.

Världen: Några stycken Pegidas eftr. försökte demonstrera på Nørrebro i Köpenhamn idag men överflyglades snabbt av antifascistiska motdemonstranter. 10 personer anhölls (SDS).

Världen: Klimatförändringen är kapitalismens gamla miljösynder – från 1850-talet till idag – som ackumulerats och gett en våldsam bumerangeffekt. Det är på tok för varmt i Antarktis just nu men drastiska politiska beslut och ny teknik kan mildra konsekvenserna. http://www.aftonbladet.se/nyheter/samhalle/article24028035.ab

Se på Cubas stora miljöomställning. Det krävs planekonomi för att hejda uppvärmningen. Kapitalismen kommer aldrig frivilligt att bli miljövänlig. Klimatförnekaren Trump kommer snart – om inte förr så på andra sidan the point of no return – att drabbas av folkets vrede. Vi får hoppas att det inte är för sent. De tekniska problemen går att lösa.

Sverige: En man har dömts för yttrandefrihetsbrottet hets mot folkgrupp i en artikel på Svenska motståndsrörelsens sajt Nordfront under 2015, där mannen var ansvarig utgivare. Bland annat hyllades Hitler. En jury i Örebro tingsrätt bedömer att yttrandena i artikeln uttrycker missaktning mot bland annat judar (SDS). Jaha, det var på tiden. Den lagen har i stort sett inte använts sedan den tillkom 1948. Och hur går det med Häst mot folkgrupp, som i Limhamn 2014? Nazismen och den nuvarande polismakten är båda ett hot mot demokratin för vanligt folk – men polisen har störst resurser.

Malmö/Lund: Under torsdagen samlades ett hundratal personer på Stortorget i Lund för att demonstrera mot Nordea. Enligt demonstranterna stödjer banken byggnationen av en oljegasledning där mänskliga rättigheter kränks. I ett debattinlägg publicerat på DI.se i veckan skriver representanter för USA:s ursprungsbefolkning att Nordea investerat 360 miljoner i företag som är direkt inblandade i bygget av den kontroversiella gasledningen Dakota Access Pipeline. Oljeledningen ska dras från North Dakota till Illinois. Vid ett läckage riskerar dricksvattnet som försörjer Standing Rock Sioux Tribe, urbefolkningen i området, att slås ut (lundagård.se).

Konsten: Charlotte Hedberg. Charlotte Hedbergs vernissage äger rum på lördag den 3 december, klockan 13. Därefter har Helsingborgsgalleriet på Kopparmöllegatan 14 C öppet på fredagar klockan 14–18 samt helger klockan 13–17. Utställningen visas till och med den 18 december. Hedberg använder sig av äldre kvinnoporträtt som flankeras av nutida fotografi (eller vice versa) i triptyker vilket ger en klart njutbar effekt.


pandora_webb

Courtesy Charlotte Hedberg, bild courtesy pandora web.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 3 december, 2016 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
<span>%d</span> bloggare gillar detta: