Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika 3/12 2016. Illusioner.

Världen: Det positiva med Trump är att han vill något. Det negativa är att han vill helt fel saker. Och det verkligt livsfarliga för världen är om han får sin vilja igenom. Den försvarsminister han just tillsatt, general James ”Galna hunden” Mattis, brukar säga att ”det är kul att skjuta människor”. ”En fantastisk kille” säger Trump. Hela planeten håller andan. General Galna Hunden… Den gamla sv/v filmen ”Dr Strangelove” passar in i sammanhanget; se den!

Sverige: En 28-årig man döms för att ha vandaliserat Syndikalisternas Ungdomsförbunds lokaler i Helsingborg. Tingsrätten anser inte att skadegörelsen hade politiska motiv (sic!) trots att mannen i förhör ska ha erkänt att syftet var att ”förstöra för rödingarna”, skriver Expo. Syndikalistiska ungdomsförbundet, SUF, fick natten till den 26 januari i år ett flertal rutor sönderslagna. I lokalen befanns sig två personer. I förhör uppger en av dem att han i ljudet av krossat glas även hörde någon ropa ”vit makt”. En väktare som var på plats i området hörde också ljuden av glaskross. Han gick i riktning mot ljudet och mötte en 28-årig man med ett järnrör i hand. Väktaren ringde polis som på plats frågade 28-åringen varför han vandaliserat just den lokalen. Han svarade: ”Det var ju där vi var sist … Nej … Fan också”. Inget proffs direkt. Enligt polisens rapportering medgav 28-åringen även att han var medveten om att det är SUFs lokaler har slagit sönder rutorna på. Det var andra gången på kort tid som Kulturkontoret, där SUF har sina lokaler, utsatts för skadegörelse, rapporterar Helsingborgs Dagblad. Mannen, som tidigare är känd i högerextrema sammanhang (Info 14, Helsingborgskampanjen, Fria Nationalister, etc. etc.), döms till skyddstillsyn och skadestånd för skadegörelse. Med det motsatta politiska motivet hade det säkert blivit fängelse. Men nassarna är ju så ömtåliga.

Malmö/Lund: Sveriges första professur i spelberoende inrättas vid Lunds universitet. Anders Håkansson, läkare vid beroendecentrum i Malmö får tjänsten rapporterar Sveriges Radio Ekot. Vem tror ni finansierar? Jo, Svenska Spel. Och Systembolaget finansierar en professur i alkoholforskning. Dåligt samvete, någon? Forskningens oberoende, någon?

Malmö/Lund: Det blir inga gratis bussresor i Lund för de som fyllt 70. ”Det blir för dyrt”. Snålt, kommunen! Men höga och höjda politikerlöner – det har ni råd med. Tvi vale.

Konsten: Trompe d’oeil-graffiti. (”Lura ögat” på franska). Det handlar om att skapa en övertygande illusion, som ett målat hål i marken som fär betraktaren att instinktivt gå runt det. Men det finns många andra motiv. Här är ett ganska fantastiskt exempel, eller vad sägs?


krokodil2

http://illusion.scene360.com/wp-content/uploads/2015/09/odeith-b-16.jpg

***

Övrigt: Jag tänker inte skriva om urinmarodören i Karlstad eller sambon som inte kunde sätta upp julgardiner. Freak incidents går bort. I denna blogg behandlas bara händelser med någon slags substans, politiska, kulturella, eventuellt lustiga men aldrig direkt löjliga.

Nättips: Den nystartade revolutionära infoportalen Gatorna.info utlovar ”en plats utan liberala ledarskribenter”. Låter underbart. Gå in och testa själv! Jag tycker personligen det ser lysande ut, snyggare och med bättre språk än aktuelltfokus.se, även om den också behövs. Det finns mycket att välja på, men spontant fastnar jag för en artikel om konflikten Castro-Den Cubanska anarkiströrelsen, en fråga som gnagt mig i många år. Men det finns mer. Vi autonoma måste ta plats, både på gatan och på nätet, för nu gäller det! Konst & Politik välkomnar sin nya internetkamrat ❤ !


***

2 kommentarer på “Krönika 3/12 2016. Illusioner.

 1. Elisabet H
  2 december, 2016

  https://www.youtube.com/watch?v=rUh3MzXB-dsch ch duktig som du

  kände honom i 15 år

  var på hans begravning lika klok o

  hälsningar elaiza

  kram

  Gilla

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 2 december, 2016 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: