Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika 27/11 2016. Lusten att skapa och leva.

Världen: Fidel Castro kommer att sörjas av Kanada, meddelar premiärminister Justin Trudeau.”Även om han var en kontroversiell person, kommer både Castros anhängare och belackare att erkänna hans enorma engagemang och kärlek till det kubanska folket, som kände en djup och varaktig tillgivenhet för ‘El Comandante'”, säger Trudeau i en kommuniké. Han beskriver Castro som ”en legendarisk revolutionär och talare” och hyllar honom för att ha förbättrat utbildningssystemet och sjukvården i landet betydligt (svd.se).

Världen: Den ryska budgetpropositionen för åren 2017-2019 innehåller en föreslagen minskning av försvarsanslagen med mer än en fjärdedel, skriver FiB/Kulturfront.

Sverige: Ett frustrerat uttalande av Kakan Hermansson om polisen, som hon sedan bad om ursäkt för, utlöste en märklig debatt i veckan som gick.

”Vi i syndikalistiska ungdomsförbundet arbetar med feminism, hbtq-frågor, klasskamp och antifascism. I dessa kamper arbetar polisen i stort sett alltid emot oss. Om man värnar om arbetarklassens intressen är polisen en naturlig fiende då de försvarar det system som är roten till allt förtryck. Men det betyder givetvis inte att vi skulle njuta av att se dem eller deras anhöriga lida. Vi har en materialistisk grundsyn vilket innebär att vi menar att fokus bör ligga på strukturer snarare än individer. Varje polis är delaktig i strukturer som mördar. Dessa strukturer måste vi slåss mot med allt vi har. Men vi har inget intresse av och ser ingen politisk vinning i att åsamka dem smärta som individer.”

Detta oerhört nyanserade uttalande från SUF får Expressens Csaba Perlenberg att explodera i raseri. Varför är svårt att begripa för mig eftersom jag ser polishat som lika sunt och riktigt som klasshat. En sak till: det finns ingen ”våldsvänster”, bara vänsteraktivister. Som är oändligt mycket kärleksfullare än alla tokliberala ledarskribenter sammantagna.

Csaba fokuserar i sin konstiga text också på polishästar. Få djur har drabbats av människans grymhet som hästar. Hästar vill leva i flockar, galoppera i strandbrynet tillsammans med andra hästar och beta på öppna fält. De har utnyttjats av människan som dragdjur, i krig och i tävlingar, helt onaturliga beteenden liksom att överhuvudtaget ha någon sittande på ens rygg. Polishästar är den sista kvarlevan av denna grymhet mot djur som kombineras med grymhet mot människor. Polishästar är ett djurplågeri som borde förbjudas tillsammans med polisinstitutionen.

Jag antar att Expressen och Avpixlat numera är ungefär samma sak men jag vill inte påstå att jag läser någondera av dem.

Malmö/Lund: Den akademiska kvarten. Den här traditionen har sitt ursprung i en tid då studenter inte hade en egen klocka, men å andra sidan hade råd att bo tillräckligt nära Domkyrkan för att kunna höra klockan klämta timmarna. Då hade studenterna en dryg kvart på sig att ta sig från sitt hem till föreläsningen (lundagård.se).

Konsten: Tove Jansson: ”Lusten att skapa och leva”, Millesgården, Lidingö, 22/10 2016 – 22/1 2017.


tove

Courtesy Tove Jansson.

***

 

En kommentar på “Krönika 27/11 2016. Lusten att skapa och leva.

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 27 november, 2016 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: