Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika 18/11 2016. Lysande dokumentär om anarkismen!

Lysande dokumentär om anarkismen! På URplay kan jag rekommendera dig att se dokumentären om anarkismens historia,”Testamentet”. För första gången någonsin vad jag vet ges en någorlunda rättvis bild av anarkismens idéer och dess alternativa samhälle i Spanien 1936-39, dess historia och framtid. Det är mycket bra gjort, till skillnad mot det eländiga URprogrammet i radion tidigare. En sorts kompensation. En hel del sällsynt bildmaterial dessutom. Huvudparten är historia, men i slutminuterna skymtar t.om. OWS och Tarnac 9 förbi som hastigast. Se den här! http://urplay.se/program/184737-anarkismens-historia


cnt-faiVärlden: Satirartiklar av en Paul Horner som påstod att påven gav sitt stöd till Trump, att Clinton sålt vapen till IS och att FBI-agenten som utredde Clinton hittats död i sin lägenhet hade två saker gemensamt: De var bland de mest delade på Facebook och de var påhittade. Horner tror nu att detta hjälpte Trump till makten och är ångerfull. ”Hans följare faktakollar ingenting – de delar vad som helst och tror på allt”, säger han till Washington Post.

Sverige: M-troll kallade Annika Strandhäll för ”hora”. Den moderate politikern Delmon Haffo kallar socialförsäkringsminister Annika Strandhäll för ”hora” i en webb-tv-sändning (AB). Han har också kallat Löfven för ”en full statsminister som säger en massa fel”. Den vulgära tonen från presidentvalet i USA har tydligen korsat Atlanten och slagit väl ut här och SDs trollarmé verkar nu ha fått sin motsvarighet hos moderaterna.


troll

Moderaternas trollfabrik. Courtesy Patrik Lindvall/AB.


Malmö/Lund: Christian Rydén, trafikplaneringschef i Lunds kommun, meddelar på förekommen anledning att Karl XII-gatan inte ska bli bussgata (SDS). Okej. Men hur vore det att döpa om den till något som inte associeras till 30 november och nazismen? Det finns mycket att välja på och många lundabor som bättre skulle göra sig förtjänta av att en gata uppkallades efter dem. Karl XII är inte min gata!

Konsten: En utredning om konstnärers yrkesvillkor ska vara färdig den 28 februari 2018. Utredningen ska ledas av Ann-Christin Nykvist som i dag är ordförande för Sveriges konstföreningars riksförbund. –Enkelt uttryckt handlar det om att ta fram förslag på hur vi stärker konstnärers möjligheter att leva på sin konst, säger Alice Bah-Kuhnke och tillade att området inte har utretts på 20 år (dn.se).

Ja det var på tiden! Den förra kulturministern Liljeroth gjorde allt för att försämra konstnärernas villkor. De flesta konstnärer utom en liten hypad elit tvingas ha andra jobb vid sidan om eller rent av försörjningsstöd. Den statliga inkomstgarantin borde gälla alla utövande och yrkesverksamma konstnärer, Alice!

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: