Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika 17/11:1 2016. ”Hitler är närmare än vi tror”.

Världen: Förintelsen av Europas judar visade att vår civilisation är mycket ömtålig. Men varningen har gått de flesta förbi. Därför har de totalitära tankegångarna återkommit – Hitler är närmare än vi tror. Det hävdas i en ny bok, ”Den svarta jorden – Förintelsen som historia och varning”, av Timothy Snyder, professor i historia vid Yale University i USA. – Jag säger inte att historien kommer att upprepa sig. Men det är uppenbart att vi är på väg åt fel håll. Tankemönstren som gav upphov till Förintelsen är på väg tillbaka, säger Snyder (SDS).

Sverige: Svensson/zaramis.se kritiserar tanken på ett förbud mot rasistiska och nazistiska organisationer med argumentet att ett sådant förbud skulle kunna vändas mot vänstern. http://blog.zaramis.se/2016/11/16/varfor-nazistiska-organisationer-inte-ska-forbjudas/

Jag har hört det förr och jag kan förstå tanken, våldsbejakardiskursen med sitt likställande av fascism och antifascism är ju aktuell. Nazisterna var c:a 20.000 under kriget, idag är de bara ett par hundra. Men det som diskuterats ända sedan FNs lag 1969, som Sverige har undertecknat, och EUs lag 2000 som Sverige också har undertecknat, gäller uttryckligen rasistiska organisationer och inget annat. Det finns ingen rasism i vänstern och alltså kan det omöjligt gälla oss. Då är invändningen att kampen mot nazismen inte kan föras av Staten viktigare. Jag är i princip mot både Staten, lagar och förbud; kampen ska föras utomparlamentariskt och folkligt i första hand. Men. Det är outhärdligt med mördargänget NMR som får första klassens service av polisen. Och  istället för den nuvarande lagstiftningen som underlättar nazistiska aktiviteter – som den tandlösa lagen om ”Hets mot folkgrupp” (1948) som polisen envist vägrar att tillämpa, vore det en bättre signal från samhället med ett klart och entydigt förbud mot just rasistiska organisationer och inget annat och någon gummiparagraf får naturligtvis inte släppas igenom. Det får alltså inte bli någon lagstiftning mot ”extremism” i största allmänhet utan den ska avgränsas, fixeras och definieras mot rasism vilket  också var den ursprungliga tanken. Och eftersom  nazister också är rasister omfattas även deras organisationer  av förbudet.

Då skulle polisen inte längre få skydda nazisterna och de skulle försvinna från offentligheten tillbaka under den sten de krälat fram ifrån. De flesta är yrkeskriminella och bör sedan överlämnas till åklagare. Och i ett framtida socialistiskt samhälle är det otänkbart med nazister eller rasister i någon som helst form; någon tolerans mot intolerans kommer med största sannolikhet inte att bli aktuell. På Cuba (med sina för- och nackdelar) är rasism redan olagligt och några nazister finns där inte alls. I Tyskland är man också i full färd med att förbjuda sitt nazistparti – av lätt insedda historiska orsaker.

Man kan också resonera såhär: Är det önskvärt att bli av med nazism och rasism? Ja, utan tvivel. Spelar det då roll hur det går till? Nej, det är egentligen av underordnad betydelse. Men visst, jag kan ha fel och Svensson/zaramis.se kan ha rätt. Något måste i varje fall göras och det så snart som möjligt. Om SD kommer till makten 2018 kan det vara för sent. För närvarande finns det dock inget stöd i riksdagen för ett förbud.

Sverige: Den terroristmisstänkte 33-åring från Uppsala som just gripits för förberedelse till terroristbrott har tydligt högerextrema sympatier, skriver ETC.

Sverige: SVT:s program om byggnaden och kollektivet Ljusbacken i Delsbo och dess historia är mycket intressant och jag känner väl till det. Men själv bodde jag på kollektivet Lindsberg i Falun under 70-talet som hade en liknande förhistoria och i kollektivet Österfärnebo. Det känns tillfredsställande att alla dessa kollektiv finns kvar än idag. http://www.svtplay.se/video/11068353/det-sitter-i-vaggarna/det-sitter-i-vaggarna-sasong-2-avsnitt-3


ljusbacken

Ljusbacken.

***

2 kommentarer på “Krönika 17/11:1 2016. ”Hitler är närmare än vi tror”.

  1. laiza
    17 november, 2016

    Gilla

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: