Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika 12/11 2016. En ateljé vid havet.

Sverige: Nio motdemonstranter greps och ett trettiotal motdemonstranter omhändertogs i samband med att den ultranazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen, NMR, marscherade genom Stockholms innerstad på lördagen, enligt uppgift på twitter ”till Trumps ära”. Tusentals motdemonstranter manifesterade i protest och fullt snöbollskrig rådde. Stockholmspolisen, för dagen förstärkt av ett stort antal poliser från såväl Göteborg som Malmö, slog under lördagen en järnring kring några hundra personer som slutit upp i den marsch som arrangerades av Nordiska motståndsrörelsen (dn.se). Polisen kallar motdemonstranternas bangers och bengaler för ”våld” (AB).


demo1

Polis slåss mot antinazister. Foto courtesy AB.

NMRs tal brukar ju alltid innehålla hets mot folkgrupp men polisen avlyssnade inte, spelade inte in och antecknade inte och slapp på så sätt ta upp en ev. anmälan, och ingen utanför den enorma poliskedjan kunde heller höra vad som sades. Hets mot folkgrupp är det vanligaste brott polisen negligerar.

Vi står emot, Var står ni? Krossa, krossa, krossa NMR!


Malmö/Lund: Lund har numera i princip ett enda bankkontor, och det har endast öppet mellan 10-15 om det inte står en oväntad ”stängt”-lapp på dörren som det gjorde förra fredagen. Visst kan man tillfälligt stänga ett kontor eller en butik, men ett bankkontor?! En fredag?! Nå, i alla fall, på detta enda lilla kontor samlas alla halta, lytta och pensionärer som inte hänger med i den senaste tekniken. Eller de som (hemska tanke!) vill använda kontanter. Det är alltid knökfullt, bastuklimat, och luften kan skäras med kniv. Tjänstemännen är ofta stressade och med kort tilltal. Det finns en enda vänlig tjej bakom disken, jag tror hon är invandrare, som har räddat mig många gånger och som alltid är trevlig och hjälpsam. Som när jag inte kunde få ett nytt ID-kort för att jag (som sagt)  inte hade ett ID-kort utan bara ett gammalt pass. Det blev Forex som hon anvisade mig till och där gick det bra. Strax därefter fick jag äntligen mitt nya ID-kort med hjälp av min son. Senast igår, i kassakön på Ica, var det en vänlig människa som hjälpte mig att plocka upp när jag tappat alla mina utensilier på golvet. Och så är det ju: det finns alltid och överallt någon vänlig själ oavsett omständigheterna, det gäller bara att hitta dem.

Det har sina små olägenheter att bli gammal även om jag vanligtvis har lätt att acceptera att kroppen kan bli trött. Men mitt intellekt fungerar helt som det ska. Och bankväsendet måste socialiseras, helst före revolutionen!

Konsten: Igår tog jag mig mera tid att gå igenom Staffan Nihléns utställning i Lunds Konsthall än vid mitt förra besök. Hans noga utvalda italienska naturstenar, med porer , patina och ibland levande lavar, kärleksfullt omhändertagna och modifierade, är också mycket själfulla. Nästa levande, och varför skulle de inte vara det bara för att de har en långsammare tillvaro och tidsuppfattning än snabbare varelser? Jag avnjöt också ett par dokumentärer om Nihlén på storbildsskärm. Hans litet svävande och sökande personlighet och hans originella verk väcker både respekt och nyfikenhet: den typ av kunskap han besitter är ovanlig. Han såg så harmonisk ut där han arbetade i ”min ateljé vid havet”.

Många besökare som vanligt under denna utställningsperiod. Materiell konst lockar tydligen fler än konceptuell. Gå in där och hämta en gratis katalog!


img_8501

 Staffan Nihlen letar stenar i sin ateljé vid havet. Courtesy Staffan Nihlén.


Boktips: En ny bok av Andreas Rasmusson om Showan Shattack har kommit ut: ”Ingen jävla hjälte”, Kira Förlag, Malmö 2016. Och tidskriften Subaltern har gett ut ett nytt nummer: 1-2 2016.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 12 november, 2016 by i * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: