Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika 11/11:2 2016. Senaste presskommentarerna.

stars4

Världen: Ingen allmän sjukförsäkring, ingen vapenkontroll, ingen rätt till abort, inget partnerskap för homosexuella, ingen progressiv skatteutjämning, inget klimatavtal, ingen inkvotering på universitet av minoritetsgrupper…Trump tänker kötta alla Obamas reformer så fort som möjligt och det enda han verkligen är FÖR är lagen om att privatpersoner (läs: Trump själv) ska kunna stämma media som rapporterar ofördelaktigt, likt diktatorn Erdogan i Turkiet redan gör. KKK:s rasister och autokraten Putin är också hans förtrogna; bilder på Putin som skålar i champagne för Trump valsar runt i pressen och i KKK utbrister de ”Gud bevare Trump”!

”Bara timmar efter att det stod klart att Donald Trump vunnit presidentvalet i USA framstod det hela som logiskt. Varför skulle inte en rasistisk, sexistisk antidemokrat vinna valet just nu? Det ligger ju i tiden”, skriver Jonas Evander i Flamman. Man kan ana en viss uppgivenhet.

Johan Röstlund i Arbetaren kommenterar: ”USA har röstat fram sin 45:e president. Världens mäktigaste land styrs nu av Donald Trump, som bara timmar efter segern gratulerades av en upprymd David Duke, den amerikanska nazismens och vit makt-rörelsens centralfigur”. Och tillägger: ”Tragikomiskt”. Ja, men betoning på tragiskt.

Och Håkan Blomqvist i Internationalen: ”Trumps seger kan ses som nyliberalismens inomkapitalistiska slutstation, eller snarare svarta hål. Vi erfar en liknande utveckling i land efter land. Där den nyliberala kapitalistiska utvecklingen slagit sönder stora arbetande befolkningsgruppers livsvillkor och framtidsmöjligheter krävs en utväg. Om inte vänsterkrafter förmår kanalisera det behovet i solidarisk jämlikhetsriktning gör andra det för andra syften”. Alltså måste vänstern nu gå till offensiv. ”Bombadera högkvarteren” som man sa under Kulturrevolutionen. Det är rätt att göra uppror!

Ricard Spencer twittrade enligt Expo: ”Trump is winning Wisconsin! German Americans’ DNA has been activated!” Karin Pihl i Expressen (som aldrig synts på en antirasistisk demonstration) skyller Trumps seger på – vänstern. Priset tas ändå av Sydsvenskans ledarsida som utropar: ”Peka inte finger åt Trumps USA!” Det orkar jag inte kommentera alls. Och förresten har Robert Crumb redan gjort det 1989 i HUP #3.. Nu lämnar jag detta ämne för en tid, med avsmak. Det finns verkligen bättre saker att skriva om.

Konsten: Dump Trump, tågmålning i Stockholm.


dumptrump


stars4

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: