Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

VALEXTRA. TRUMP NY PRESIDENT I USA – WTF !?!

valtoa


Snön faller ljudlöst under stjärnorna nu i natt för första gången denna vinter. Men vi tänker inte falla med den och snubblar vi så reser vi oss igen. Nysnön är torr, mjuk och silkeslen.

***

Litet över 06.00 onsdag 9/11 såg det ut som om rasisten och low-brow-fascisten Trump lämnat den slippriga sten han krälat fram under och vinner (93% chans enligt bl.a. N Y Times) men alla stater har inte röstat klart, det är fortfarande mycket jämnt och en liten möjlighet för Hillary återstår tills alla röster är räknade. Om nu det blir bättre. Alla opinionsmätningar har dock varit fel. Californien  är folkrikaste delstaten och dom röstar på demokraterna. HD och representanthuset får i vilket fall republikansk majoritet. Gastkramande på sätt och vis men uppmärksamheten på 2 individer bland hundratusentals amerikaner är grotesk, två riktigt korrumperade kandidater dessutom, var och en på sitt sätt. Jag tappade egentligen redan intresset efter att Bernie och Jill försvann på ett tidigt stadium.Men med hedern i behåll; originellt i denna extremt smutsiga valkampanj.

USA är inte längre det rikaste landet eller ens ekonomiskt framgångsrikt sedan 2008 och det som är dyrast är krig samtidigt som presidenten helt på egen hand bestämmer om krig och ingen kan hindra honom, inte kongressen, inte HD, inte väljarna, inte någon överhuvudtaget, inte ens den han angriper eftersom USAs krigsmakt fortfarande är störst. Där lägger de sina pengar – i våldsmakt, inte på sociala områden. Det kan alltså bli så att det enda presidenten vet han har råd med är krig. Och både Donald och Hillary är snabba på avtryckaren. Det kan också bli ett nytt Amerikanska Inbördeskriget. Deprimerande, farligt, men inte helt hopplöst ändå. USAs roll i världen är inte densamma som under Kalla Kriget, inte ens i utrikespolitiken. Kina tar snart över ledartröjan, och där är de auktoritära traditionerna minst lika starka om inte mer. Inte så hoppfullt det heller. Världsläget kommer absolut att förändras – förvärras -under Trump; om han nu inte väljer en helt isolationistisk politik, vilket vore en skön känsla. Eller åtminstone litet mindre oroande. Putin slår klackarna i taket och kan expandera om Trump vinner och SD och de europeiska högerextrema regimerna jublar förstås. Rednecksen i Sydstaterna har fått den Führer de längtat efter…Citatet här är givet: ”Det är synd om mänskligheten”. — August Strindberg.

En enda sak kommer att rädda världen på sikt och det är en ny internationell vänstervåg och en ny ekologisk-feministisk-antikapitalistisk-antirasistisk socialism, en folklig frihetssocialism helt befriad från den avdöda stalinismen (det som helt felaktigt och ohistoriskt brukar kallas ”kommunismen” på de borgerliga/socialdemokratiska ledarsidorna) och av belastningen från världsläget före 1989. 1960-talet ringde och ville ha sin värld tillbaka. Det skulle vare ett framsteg – eller en framtid överhuvudtaget. Visst verkar det avlägset just nu men snart kan det vara annorlunda för nu går det undan.

Att kampen fortsätter tvivlar jag inte en sekund på, nu är den viktigare än någonsin; inte bara sedan 1980 utan ända sedan 1933. Världen har inte gått under än. Nu reser vi oss. Adelante!  liten-stja%cc%88rna


crumb

 Robert Crumb möter tycoonen Donald Trump.

vinjett2

2 kommentarer på “VALEXTRA. TRUMP NY PRESIDENT I USA – WTF !?!

  1. laiza
    9 november, 2016

    Gilla

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 9 november, 2016 av i * KRÖNIKAN, * VALEXTRA 2016. och märktes , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: