Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika 5/11 2016. Liten men effektiv.

Det var en ovanlig sommar detta året – maj och september var jättesköna men däremellan var det ostadigt väder. Nyss blev det India-fredag och jag var på språng till vårt kära bokcafé igen. Hoppas ni hittar något läsbart på bloggen, jag kan inte låta bli att skriva minst varje dag som vanligt trots mina goda föresatser. Och jag är mycket glad åt det stora antalet besökare på Konst&Politik!

Sedan förra året har terrorgruppen IS/Daesh tappat mark och slagits tillbaka både i Irak och Syrien, när en rad olika länder trappat upp sin kamp mot IS. I sin första ljudinspelning på nästan ett år manar IS ledare Abu Bakr al-Baghdadi på de stridande i terrorgruppen i Mosul. al-Baghdadi uppmanar också till attacker mot bland andra Turkiet och Saudiarabien. Han verkar desperat inför övermakten men avvisar alla kompromisser. Vi önskar bara att det hela snart är över så Syriens flyktingar får en chans att återvända. Hjälp Rojava så påskyndas segern!

Sjöstedt: Bryt alla samarbeten med Turkiet. Turkiet utvecklas väldigt snabbt mot en diktatur, säger han till SVT Nyheter. Man bör sätta EU-medlemskapsförhandlingarna på is och upphäva gränsvaktsavtalet med Turkiet. Det är uppenbart att Turkiet med det avtalet tror att man har fria händer att agera mot demokratisk opposition. Det är också meningslöst att fortsätta förhandlingarna om visarestriktioner för turkiska medborgare. Det är dags att tala klarspråk, säger Jonas Sjöstedt (svt.se). Där sa du något förnuftigt, Jonas! Hoppas Margot lyssnar – hoppas kan man alltid.

Det är nu ett år sedan det stora lägret för hemlösa EU-migranter revs i Malmö. Men trots brist på tak över huvudet dröjer sig många kvar.– Det är väldigt kallt på natten, säger Constantin Oprea. Antalet EU-migranter i Malmö har inte minskat nämnvärt sedan lägret revs förra året. Uppskattningsvis är de runt 300 stycken i dag. Men utan den fristad många upplevde som en trygg plats är situationen svår (AB). Varför kan inte Malmö lösa detta långsiktigt som den mindre kommunen Lund har gjort? Obegripliga politiker med obegripliga beslut. Eller är det kanske besutsångest det handlar om här? Gör det rätta så kan ni sova inatt.

Snaran dras åt om Jörgen Fogelklo (SD) i affären med det extremvidriga flashbackkontot ”afghan”. Fler indicier dyker upp hela tiden, Fogelklo förnekar, fortfarande inga bindande bevis. Det börjar bli riktig spännande. Både IRM, aktuelltfokus, N24 och en massa andra gräv ligger på. Hur ska detta sluta? Och en annan svensk nazist än ”afghan” jagas just nu av Europol för mord (AB).

Polisens aktiva beskydd av nazister är olagligt och uppmuntrar till hets mot folkgrupp. Frågan måste tas upp av den antirasistiska folkrörelsen och föras till JK, JO och regeringen. Nazister ska inte få manifestera sitt hat och sprida sin dynga offentligt med Statens välsignelse. Det måste bli ett slut på denna juridiska härdsmälta. Förbjud rasistiska organisationer och följ FN:s och EU:s  rekommendationer – nu!

Konsten:Av alla bildkategorier har porträttet genomgått den kanske radikalaste förändringen, och ändå förblivit sig märkvärdigt likt. Det historiska porträttet handlade om att befästa status och reproducera en ideal och möjligen förljugen bild av den avporträtterade. Med den fotografiska bilden inleddes en långsam demokratisering av porträttkonsten, och med det moderna genombrottet, eller modernitetens långsamma intrång, tappade idealiseringen mark också när det handlade om måleri och skulptur”, skriver Sebastian Johans i UNT.Vad ska man då säga om Franzéns (ö)kända kungaporträtt där den kungliga familjen står som klippdockor framför en gobeläng medan lillprinsen leker med en Volvo? Men recensionen här gäller Uppsala kommuns porträttsamling som visas på Offkonst.

”Liten men effektiv” kommenterar Johans. Kunde gälla den radikala vänstern. Vi vinner i längden. Här kommer en annan sorts porträtt av en aktuell men inte längre lika radikal vänsterikon. Konstnären är satirtecknaren  Krux.


myrdalbystMyrdalbyst. Courtesy Krux.

***

Uppdateringar: ”SD-skandaler” och ”USAs krig” har fyllts på ganska ordentligt.

***

 

 

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: