Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika 4/11 2016. När SD-papegojan tystnat.

I veckan är det alltså 60 år sedan Ungernrevolten, som började först i Berlin åren innan och strax därpå i Polen för att helt och fullt blomma ut i Budapest 1956. ”Arbetarråden och revolutionsråden utgjorde en direkt och mycket omedelbar form av demokrati som var typisk för revolutionen”, säger överlevaren Victor Sebestyen.  Läs Andy Andersons artikel på denna blogg ”Ungern -56 – den beväpnade sanningen” om du inte redan gjort det. Och jämför sedan med Victor Orbans högerextrema Ungern av idag!

”Det är fascinerande men lite skrämmande hur lika de ryska trollen, SD- och Trump-supportrar är i sociala medier” twittrade Nikke Lindqvist i veckan. Det är sant – både på nätet och i verkligheten, skriver Anders Lindberg i AB. ”Och i morgon träffas 400 av deras ledare på pampiga Grand Hôtel i Stockholm. Valet av lokal är intressant. Som rasismforskaren Tobias Hübinette vid Uppsala universitet påpekat var just Grand Hôtel favoriten för de Nazityska ledare som besökte Sverige under 30- och 40-talen.”

Med facit i hand hade vi kunnat stoppa nazismen på 30-talet om människor bara hade reagerat och protesterat i tid. Nu är hög tid att reagera och protestera, ty om SD kan fortsätta växa har vi en livsfarlig utveckling i vårt land, skriver förintelseöverlevaren Emerich Roth (Expressen).

Identitetspolitikens styrka är att hur än motståndaren förklarar eller argumenterar så blir den förmodat underordnade än mer kränkt och den förmodat överordnade än mer fobiker. Men det är inte vänsterpolitik – det är känslomässig utpressning. Svagheten är att det varken avslöjar, förklarar eller hotar den verkliga makten i samhället, skriver Ann-Charlotte Ahlstad i en diskussion om boken Amineh, inte större än en kalasjnikov av Amineh Kakabaveh, den kurdiska gerillakrigaren som råkade dela ett olämpligt videoklipp. Boken får lysande recensioner.

Men ska det vara så svårt att kombinera klass med kön, etnicitet och funktion mm? ”Får jag inte dansa är det inte min revolution” sa Emma Goldman, och det är rätt lätt att överföra på dagens situation. Jag kan instämma i att klass är huvudspåret – men det är inte bara Kapitalet som ska störtas utan hela den splittrande, hierarkiska och förtryckande kultur som Staten tvingat på oss. Ett helt annat liv väntar otåligt på att gå i uppfyllelse. Oh, Freedom!

Antalet större SD-skandaler 2011-2016 är nu uppe i 76 enligt min lista. Det betyder mellan 12 och 13 feta skandaler årligen i genomsnitt under denna korta tidsperiod; skandalerna 1988-2010 oräknade, liksom de ”mindre” skandalerna, även de ett 70-tal. Om vi följt FN:s enkla rekommendation om förbud mot rasistiska organisationer 1969 hade SD aldrig tillåtits i vallokalerna och än mindre i parlamentet. Men eftersom förbud är så oanarkistiskt får vi själva effektuera deras avslutande.

SD-papegojan har fel och en gång ska den tystna.

sdpapegoja

Käften på dig, SD-papegoja!

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 3 november, 2016 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: