Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika 2/11 2016. Hjälp polisen, slå dig själv!

När spiltan är tom bits hästarna, säger ordspråket, och nu slåss de omorganiserade och föga uppskattade poliserna inbördes; ett uppmärksammat polisbråk utreds nu av åklagare. En förundersökning har inletts mot Lena Tysk, polischef i Västmanland, efter uppgifterna om att hon hotat en poliskollega. SVT Nyheter Västmanland har tidigare rapporterat om bråket. Flera olika källor har berättat för SVT om hur Lena Tysk fick ett utbrott och verbalt attackerade en lokal polischef. Enligt källorna tryckte hon upp sin mobiltelefon i kollegans ansikte och sade ”har du pratat om det här i media är du död” (svt).

Det är poliskris extraordinaire men ingen räddning i sikte. Hjälp polisen, slå dig själv! som Lars Hillersberg så käckt rekommenderat som avlastning.

För den som vill följa den helt onödiga debatten om varför Myrdal stöder nasseblaskan Nya Tider, Marine Le Pen och högerpopulismen finns länken i Clarté här.  Jag skriver onödig och det menar jag verkligen. Obegriplig ska man kanske också tillägga, även som försvar för den allena saliggörande ”enhetsfronten”. Clarté har på förekommen anledning avslutat hans medlemskap. Myrdal har nu i flera omgångar låtit meddela att ”det är dags att tänka på sitt eftermäle”. Det är såhär han gör det. Jag kan tänka mig Wikipediatexten ”Jan Myrdal, f. 1927, skriftställare. Identitär och högerpopulist”. Mycket sorgligt.

Mona Sahlin-skandalen. Samtidigt som Sahlin var ”nationell samordnare mot våldsbejakande extremism” odlade hon ett intensivt intresse för den våldsamma wrestlingsporten. Ett av hennes många falska intyg gällde utövaren ”The Mauler”.Hon har nu gett fyra olika besked om USA-resan och dess datum. Samtidigt som hon utreds av åklagare uppbär hon statsrådspension på 55 000 i månaden. Hennes karriär är av allt att döma över. Ännu en sorglig historia.

Konsten: Två år efter Maria Adlercreutz (1936–2014) bortgång visas nu en retrospektiv över hennes verk på Thielska galleriet i Stockholm. Utställningen består av ett trettiotal vävar, vilket utgör merparten av hennes produktion under fem decennier (AB). Marias stora och grovmaskiga vävar utifrån svartvita fotografier skildrar som här fasorna och heroismen under Vietnamkriget – ett på sin tid helt nytt motiv för textilkonsten och samtidigt ett kraftfullt politiskt inlägg. En höjdpunkt i den socialkritiska konsten.


ma2

Courtesy Maria Adlercreutz.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 2 november, 2016 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: