Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #992. No comments.

Världen: USA ska ytterligare lätta på handels-, rese- och finansrestriktioner mot Kuba. Åtgärderna, de senaste i raden av regeländringar sedan de forna kalla kriget-fienderna började normalisera relationerna i december 2014, innebär att tillåten export till Kuba från amerikanska konsumtionsvaror som säljs på nätet och att amerikanska företag får delta i kubanska infrastrukturprojekt för humanitära ändamål. Dessutom tas begränsningar bort för hur mycket rom och cigarrer amerikaner kan köpa med sig hem (GP).

Detta bör bara vara början. Slopa genast hela handelsblockaden!

Sverige: Förbjud nazistiska organisationer i Sverige! Victoria Kawesa, Tomas Pettersson och Gudrun Schyman skriver: ”Efter nazisters mord på en ung man på öppen gata i Helsingfors verkar finnarna ha fått nog. Tiotusentals deltar i kampanjen ”Morgondag utan rädsla – Organiserad rasism till strafflagen” med kravet att politikerna agerar för att förbjuda organiserad rasism. Inrikesminister Paula Risikko (Saml) har uttalat stöd för upproret. Deltagande i våldsbenägna extrema rörelser kan komma att kriminaliseras och deras symboler att förbjudas. Ta lärdom av Finland – förbjud nazistiska organisationer i Sverige!” (AB).

Jag instämmer med acklamation. Men glöm inte att mycket noga precisera ”rasistiska organisationer” i lagstiftningen så att förbudet inte kan missbrukas mot vänstern!

Sverige: Reklamplågan. Regeringen vill ta hårdare tag mot dold reklam. Nu utreds skärpta regler. Det meddelade konsumentminister Per Bolund (MP) vid en presskonferens på torsdagen. Bakgrunden är att marknadsföring i digitala medier i många fall inte täcks av dagens lagstiftning. Därmed ökar risken att konsumenter blir lurade (GP). Men den öppna reklamen då? Och utomhusreklamen som hjärntvättar och trakasserar oss?

Malmö/Lund: Professorsinstallation i Lund. På fredagseftermiddagen fick Lunds universitet rekordmånga nya professorer vid ett installationstillfälle – hela 38. Installationsföreläsningen hölls av nyblivne professorn i nationalekonomi Tommy Andersson (SDS).

Värt att notera här är att endast 6 av de 38 är humanister, vilket är en problematisk snedfördelning. 15 är kvinnor vilket inte heller är optimalt.

Konsten: Bob Dylans kommentar till Nobelpriset: ”…………….”


14

 S. Jacobson: Bob Dylan. O.p.d.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 15 oktober, 2016 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
<span>%d</span> bloggare gillar detta: