Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #990. Nobelpriset till Bob Dylan!

Bob Dylan (f. 1941) får Nobelpriset i litteratur. ”Stor enighet kring beslutet” Den amerikanska musikern och låtskrivaren Bob Dylan får årets Nobelpris i litteratur.Det presenterade Svenska Akademien under stort jubel under torsdagen. ”Han har skapat nya poetiska uttryck inom den stora amerikanska sångtraditionen”, motiverade den ständiga sekreteraren Sara Danius beslutet efter tillkännagivandet.

På denna blogg har jag återkommande, vid varje Nobelprisutdelning, förespråkat Dylan. Äntligen en värdig pristagare! Otroligt men sant.I alla år sedan 1960-talet har jag spelat hans låtar,  citerat dem, levt med dem. Hans poesi är den bästa i litteraturhistorien sedan Rimbaud. ”Don’t Follow Leaders!” ”Du behöver ingen väderspåman för att se vart vinden blåser”. ”För att vara laglös måste man vara hederlig”. ”To dance beneath the diamond sky with one hand wavin’ free”. ”Mr. Tambourine Man”, mästerverket ”Desolation Row”. Musikaliskt bäst är ”Absolutely Sweet Marie”.

Detta var verkligen en glädjechock! Hans låtar är odödliga och har präglat minst en generation. Här finns en av mina översättningar. Se även Krönika #825: Don´t look back. Jag har hört allt han spelat, varit på hans konserter och läst allt han skrivit; det är bara briljant och genialt. Dylan är större än Nobelpriset.


dylan

Bob Dylan Studio Portraits Side Light: 1965-330-004-040 Manhattan, New York, USA 1965


Sverige: Yttrandefrihet. I vilket samhälle, nu eller i historien, har yttrandefriheten varit total? Ingenstans och ingen gång. I praktiken har yttrandefriheten alltid sina yttersta gränser, olika satta beroende på vem som har makten. I ett borgerligt kapitalistiskt samhälle sätts den gränsen vänsterut, i ett socialistiskt samhälle sätts gränsen högerut. Yttrandefrihet är ett ideal att sträva mot men ingenting som redan har realiserats. Detsamma gäller demokratin. Total yttrandefrihet och total demokrati återstår att införas.

Malmö/Lund: Rädda Sagohuset! Teater Sagohuset, som nästa år fyller trettio år, började som en turnerande barnteatergrupp i Lund med dockteater och berättarprogram (SDS). Skådespelarna har uppträtt på Ugglan, Liberiet och på Lilla Teaterns tidigare lokaler på Stortorget. Under årens lopp har verksamheten vuxit, nu spelas hundra föreställningar om året i lokalen på Revingegatan. Men en ny lokal är absolut nödvändig och kommunen måste lägga på ett kol så att denna unika verksamhet kan fortsätta.

Konsten: Här är för en gångs skull ett nutida konstprojekt som tilltalar mig för att det är mycket poetiskt. Hur låter de olika nyanserna av grönt? Och går det att göra konst av lantbrukarens arbete? Det undersöker Johanna Byström Sims i konstprojektet Green Noise. The background noise of the world är ett ljudkonstverk skapat med en traktor med en så kallad n-sensor på taket. Sensorn läser med hjälp av infraröda sensorer av de gröna nyanserna på fälten. I verket har Johanna Byström Sims omvandlat nyanserna till inspelade ackord som sätts ihop slumpmässigt och spelas upp under traktorns färd över fälten. (Fria.nu). Johanna är också känd som tecknare och skulptör.

 

love&peace

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: