Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #975. Tsar Putin och Svenska Putinpartiet.

Världen: Storstädningen av haven från plast har börjat, skriver Illustrerad Vetenskap. Omställningen till hållbar energi har också börjat, men borde öka farten. På vissa bestämda avsnitt är faktiskt utvecklingen positiv, ej att förglömma.

Sverige: Putinpartiet, förlåt Sverigedemokraterna, försöker slingra sig ur sitt landsförrädiska beteende i en debattartikel i Expressen, som nota bene inte är undertecknad av Kent Ekeroth, den främste Putte-beundraren av dem alla.  Och i GP har nazisterna fått en röst, som om det inte räckte med Bokmässan och Aktuellt-intervjun. Det fascistiska är det nya demokratiska men ingen tänker på konsekvenserna.

Boktips: Anna Arutunyan: Tsar Putin. Myter, makt och despotism. Ordfront 2012.

Malmö/Lund: Nina Björk har föreläst om sin Rosa Luxemburg-bok , ”Drömmen om det röda”. Lundagård refererar här från den välbesökta tillställningen. Rosas frihetliga, revolutionära socialism är alltid aktuell, befriad som den är både från stalinism och borgerligt tänkande. Tyvärr var det inte hon utan Lenin som fick sätta dagordningen. Om den tyska revolutionen hade lyckats hade antagligen hela världen sett annorlunda ut idag. Som Rosa sa står valet mellan ”Socialism eller Barbari”. I vår tid betyder det, menar jag och många med mig, ”Anarkism eller Fascism”. Rosa brukar också citeras för poemet ”Revolutionen säger: jag var, jag är, jag blir”. Kom in på India Däck Bokcafé om du är kvar i Lund, Nina!

Konsten: Vi fortsätter serien med politiska affischer. Det blir inte Red Deer Collective denna gång utan den radikala fackföreningen CNT (du som kan Spanska Revolutionen känner igen den beteckningen). Denna affisch handlar om 9/11: ”Varje år dödar exploateringen av arbetare 700 gånger fler än 9/11”. En tänkvärd jämförelse.

 


911

 Courtesy CNT.

love&peace

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 30 september, 2016 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: