Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #973. Åkesson ljuger om SD:s historia.

Världen: Sverige kan också lära av Kuba. ”Kuba är på rätt väg – nu satsar vi 90 miljoner. Biståndet ska stärka demokrati, mänskliga rättigheter och jämställdhet” säger Margot Wallström (AB). Ja, socialismen på Kuba är rätt väg och på den borde också Sverige slå in.

Sverige: Jimmie Åkesson påstår att Löfven ljuger om hakkors i SD 1995. 1988 kryllade det av nazister i SD. Här är en bild på Tina Hallgren Bengtsson som var en av de första Åkesson kom i kontakt med i SD. Hon hade varit vice ordförande i partiet under två år i början av 1990-talet. Ett år senare ledde Tina Hallgren Bengtsson ett möte i Skånska Höör. Hon hade klätt upp sig i nazistuniform med stövlar, svarta ridbyxor, och brun skjorta med koppel och svart slips. Det är alltså Åkesson och inte Löfven som ljuger. Och så sent som 2012 uppträdde SD:s Catharina Strandqvist med hakkorsbindel. Det är enbart taktiska skäl som gör att hakkorsen och stövlarna numera får stanna i garderoben – i väntan på ”bättre tider” när nazismen light återigen kan bli nazism hardcore, helst utan att vi lägger märke till förändringen. Men det kommer vi aldrig att tillåta, Åkesson!


sd1995

Tina Hallgren Bengtsson 1995.

 

Sverige: Liberaler mot sommarlov. Liberalerna vill halvera sommarlovet för nyanlända. Ren elakhet? Man tar sig för pannan.Selektiv minnesförlust.

Malmö/Lund: Sony, Lunds största privata arbetsgivare, överväger att flytta till Malmö utan speciella motiv (8till5). Här ser man problemet med privat ägande som bara tänker kortsiktigt på sig själv och inte på de sociala konsekvenserna. Näringslivet borde vara samhällsägt och inte kunna flytta runt hur som helst. Blir det Kina nästa gång?

Konsten: ”Ett rum, en kuliss, en plats för händelser som i sig inte betyder något”. Så beskriver Ulrika Stahre http://www.aftonbladet.se/kultur/konst/article23612160.ab 1800-talets salongsmåleri, som fått en egen utställning på Waldemarsudde till 22 januari. Tekniskt perfekt men tomt och sentimentalt akademiskt rokokomåleri som förebådar modernismen som en motreaktion: Manets Olympia med sin djärva blick. Nedan en trevligare dam, malmöbon Roslins ljuva ”Damen med slöjan”, hans hustru Marie-Suzanne Giroust, ett tidigt exempel på salongskonst. Roslins stoffmåleri är oslagbart.


damen

Courtesy Alexander Roslin: Damen med slöjan, 1768.

vinjett2

2 kommentarer på “Krönika #973. Åkesson ljuger om SD:s historia.

 1. NH
  29 september, 2016

  Bilden på Tina Hallgren-Bengtsson är från ett NSF-möte, inte ett SD-möte.

  Gilla

  • Konst & Politik
   29 september, 2016

   Därför skriver jag också ”möte” helt enkelt. Hon var SD-ordförande som höll ett nazistmöte, kombinationen är uppenbar och typisk för SDs tidiga period: dubbelt medlemskap i SD och nazist- BSS- eller skinheadsgrupper. Åkesson ljuger – han vet mycket väl hur det låg till, som när han sjöng Horst-Wesselsånger på Estlandsfärjan. Men han vill av taktiska skäl dölja det eftersom det skrämmer bort väljarna. Ren teater men nu vet vi hur det ligger till.

   Bland SD:s kandidater 1994 fanns en mängd dubbelorganiserade aktivister: Mikael Borneblad i Partille var samtidigt ledare för Swedish Hammer Skinheads; Fredrick Gustafsson i Jönköping och Ulrika Jansson i Hedemora och medlemmar i Riksfronten; Roger Johansson, första namn i Malmö hade kopplingar till VAM; Susanne Johansson i Uppsala var lokal NRP-ledare; Janne Persson i Tjörn var ledare för Västfront; Roland Zerpe i Sigtuna var medlem i SUNS. En SD-kandidat i Gävle var dömd för att ha misshandlat en invandrare med en skruvmejsel. Samtliga nämnda kandidater var första eller andra namn för SD på sina respektive orter och hade därmed en stark ställning i partiet.

   Gilla

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: