Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #969. Ett vansinnigt system.

Världen: En av Argentinas sista diktatorer under juntaåren, Reynaldo Bignone, 88 år, har dömts till 20 års fängelse för brott under den så kallade Operation Condor. Sammanlagt ska ”Operation Condor” ha legat bakom över 100 avrättningar och kidnappningar. En av dem som dödades under juntaåren var svenskan Dagmar Hagelin, som greps i januari 1977 när hon skulle hälsa på en väninna (AB). Vad gäller systematisk hänsynslöshet kommer juntan på god andra plats efter Nazityskland men det hedrar ändå Argentina att man nu äntligen gör upp med dessa blodbesudlade fascister.

Världen: Det afro-amerikanska nationalmuseet invigs med stor stolthet och stora festligheter och i närvaro av USA:s förste svarte president Barack Obama. Förhandsintresset är enormt och tusentals biljetter till museet sålde slut på någon timme. Också en sorts upprättelse. Men samtidigt behövs en rörelse som Black Lives Matter.

 

sr

 Det afroamerikanska nationalmuseet. Bild courtesy SR.


Och i kväll svensk tid möts de båda amerikanska presidentkandidaterna Hillary Clinton och Donald Trump för första gången i en tv-sänd debatt. Tv-duellen beskrivs som presidentkandidaternas kanske största chans att påverka de amerikanska väljarna (SR). Jag som trodde att folket skulle påverka politikerna, där ser man. Ett skådespel utan minsta gnutta demokratiskt innehåll. Ett vansinnigt system. Men the show must go on.

Sverige: Migrationsverket har betalat Bert Karlssons parasitbolag Jokarjo en halv miljard (!) för hans vanligen undermåliga asylboenden. Hade det inte varit bättre och billigare med Riace-modellen som vi skrev om i förra krönikan? Avfolkningssamhällen finns också i Sverige som bekant, och nysvenskarna kan ge dem nytt liv.

I stället för att stuva dem som sardiner i dyra Bert Karlsson-läger.

Sverige: Ett av de största medicinska priserna i Skandinavien går till cancerforskarna Jiri Bartek och Jiri Lukas. De får Fernströmsstiftelsens Stora Nordiska Pris på en miljon kronor. Detta är säkert bra, men trots alla miljarder och alla år som gått är cancerns gåta inte löst. I stället handlar det antingen om grundforskning eller om små detaljer utan verklig betydelse. Förutom rymdforskningen och fysiken är detta säkert det dyraste och långvarigaste vetenskapliga projektet någonsin. Ibland kan man tro att det saknas vilja att lösa problemet eftersom forskningen i sig är så lönsam. När det äntligen finns ett botemedel får forskarna se sig om efter nya jaktmarker.

Kort sagt: När kommer genombrottet?

Malmö/Lund: Polis och räddningstjänst fick rycka ut på bilbränder över hela centrala Malmö under söndagskvällen och natten mot måndag. På en dryg timme sattes ett tiotal fordon i brand på olika håll – sedan fortsatte bränderna (AB).

Varför är jag inte förvånad? När revolutionen är ett faktum, då kan jag tillåta mig att bli förvånad. Fast mest lättad förstås, för så här kan det bara inte fortsätta.


aktuellskyline

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: