Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #967. Sverige rankas högt.

Världen: 15 000 demonstrerade i Finland mot nazistmordet på Jimi Karttunen. Liknande manifestationer under parollen ”Nu räcker det!” anordnas även på andra håll i Finland, bland annat i Kuopio, Tammerfors, Jyväskylä och Joensuu. Statsminister Juha Sipilä deltog i demonstrationen i Kuopio (Yle).

Sverige: En stor granskning av levnadsvillkor i världen har genomförts. Och för svenskarna är resultatet positivt – Sverige är världens tredje bästa land, rapporterar DI.

Sverige: Människojakten på asylsökande. Regeringen vill trappa upp jakten på personer som inte lämnar landet trots utvisningsbeslut. Hjälporganisationer varnar för att människor misstänkliggörs och för att barn drabbas. Sammanlagt 40 000 asylsökande som fått avslag bedöms lämna landet i år och nästa år. Av dem beräknas 7 000-8 000 utvisas med tvång. Regeringen vill nu öka det tvångsvisa återvändandet ytterligare genom nya åtgärder för att hitta dem som går under jorden (GP).

Men det finns en motreaktion: Gömma flyktingar har blivit en svensk folkrörelse.

Malmö/Lund/ Konsten: Galleri Ping-pong på St Nygatan 4 rankas som etta i Sydsvenskans omröstning om Malmös bästa galleri. Ur juryns motiveringar: ”Har en extremt bra kontakt med det regionala konstlivet och lyckas alltid göra spännande utställningar, presenterar kända konstnärskap och mindre kända – alltid med en spets som få om några gallerier i landet når upp till. Alla evenemang och sidoprojekt är ett extra plus.””Gert-Olle Göransson har gjort ett fantastiskt jobb med sitt galleri som började i liten skala men redan från början bjöd på naggande goda utställningar. Övergången till det större formatet i nya lokaler har han klarat galant. Söker man efter ny, spännande konst i Malmö behöver man således inte leta länge eller lämna centrum.” ”Ett oerhört jämnt utställningsprogram. Gert-Olle lyfter outtröttligt fram lokala konstnärer och viktigast av allt, gör riktigt bra utställningar med dem.””Ett viktigt galleri för den lokala konstscenen, här ställer många av regionens konstnärer ut i en mycket fin lokal” (SDS).


pingpong

Courtesy Galleri Ping-pong, St Nygatan 4 i Malmö.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 25 september, 2016 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: