Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #962. Peter Weiss 1916-1982.

Hösten är mild i Skåne. Indiansommar…

Världen: Counterpunch om Syrienkonflikten: ”USA vill installera en marionettregim i Damaskus så att det kan säkra pipelinekorridorer i öst, övervaka transporten av vitala energireserver från Qatar till EU och se till att dessa reserver fortsätter att vara värderade i amerikanska dollar som återvinns i amerikanska statspapper och amerikanska finansiella tillgångar. Detta är grundreceptet för att upprätthålla USA:s dominans i Mellanöstern och för att utvidga USA:s imperialistiska grepp om den globala makten i framtiden”. En ovanligt klarsynt analys.

Sverige: Hillevi Engström lämnar hastigt sitt nya uppdrag som nationell samordnare mot våldsbejakande extremism. Hon ändrade sig redan efter några månader och det är lätt att förstå. Uppdraget är nämligen både totalt onödigt och totalt omöjligt eftersom det bygger på felaktiga premisser. Regeringen söker nu hitta en efterträdare som inte är lika insatt i detta katastrofala projekts utsikter. Gör inte det. Detta är ännu ett strålande tillfälle att lägga ner alltihop, tillsammans med Samtalskompassen och Forum för Skevande Historia. Gör så istället!

Sverige: Undersköterskorna i Sölvesborg kommun fick ett glädjande besked. De får samtliga ett lönelyft på 1 020 kronor. Alla landets hårt arbetande usk:or är värda betydande lönelyft och trenden går nu åt rätt håll (sydöstran.se).

Malmö/Lund: Högtrycket hänger kvar ett tag till. Helgen bjuder på temperaturer närmare 20 grader och en hel del sol. Indiansommar…

Konsten: 100 år sedan Peter Weiss föddes. Weiss (1916-1982) var en tysk-svensk författare, bok- och tidskriftsillustratör, konstnär, regissör och betydande intellektuell. Mest känd är han för pjäsen ”Mordet på Marat”. Minnesutställning på Uppsala konstmuseum 3/9 2016 – 10/1 2017.

peterweiss

Courtesy © Peter Weiss: Självporträtt, Alingsås 1941/42, olja på duk, 62×48 cm. Foto Eva Björkman/Omkonst.

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 23 september, 2016 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: