Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #961. Mot rasism och fascism – också i konsten.

Världen: En demonstration mot rasism och fascism ordnas på lördagen i Helsingfors. Manifestationen har devisen Nu räcker det! Peli poikki!, och arrangeras som reaktion på dödsmisshandeln vid Järnvägsstationen i Helsingfors för drygt en vecka sedan. Vi bjuder in alla för att tillsammans ta ställning mot nazisternas våld så att ingen längre behöver vara rädd, säger arrangörerna. (Yle).

Sverige: Om trenden där borgarna söker normalisera bilden av SD för att kunna bilda regering med dem 2018 skriver Expo:Debatten borde inte handla om huruvida SD kan bjudas in eller inte. Den stora frågan är hur de övriga partierna ska värja sig emot vad som idag är det största hotet mot den svenska demokratin” .”Frågan är hur många människor som ska behöva sätta livet till innan det sker en systemförändring”, skriver Flamman i en artikel om den psykiatriska vården. Och frågan är lika berättigad när det gäller det kapitalistiska systemet i stort.

Sverige: Riksdagsledamoten Robert Hannah: ”Det är orimligt att staten ska försörja en så stor kungafamilj när de har förmågan att försörja sig själva. Dra in Madeleines och Carl Philips pengar. Skattebetalarna ska inte betala shoppingrundor” skriver han i en riksdagsmotion (AB). Ändå billigare hade det blivit att avskaffa monarkin, en feodal kvarleva som borde ha ersatts med republik för länge sedan. Skvallerpressen är de enda intressenterna.

Malmö/Lund: Under tisdagen kom det första viktiga omnämnandet av Malmö högskolas universitetsstatus i budgetpropositionen. Där skriver regeringen att ”man har för avsikt” att göra Malmö högskola till universitet – och anslå ytterligare 90 miljoner kronor till forskning i Malmö från och med 2018 (SDS).

Konsten. ”Det fanns lysande konst i Mussolinis tjänst” påstår Jan Myrdal utan att ange något exempel. Nej, det gjorde det inte och all verklig konst är progressiv.


casa-del-fascio

Giuseppe Terragnis ”Casa del Fascio”, fascistpartiets dåvarande huvudbyggnad i Como. Inte så mysigt.

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 22 september, 2016 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: