Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #960. 36:e mordet med rasistiska/nazistiska motiv.

Världen: – Med fler kvinnor vid makten blir det mer fred, säger Margot Wallström (AB). Det kan nog stämma – om samhället är rättvist och demokratiskt i övrigt, som i Chiapas eller i Rojava. Och tanken är förstås god. Men fullt så enkelt är det ändå inte; jag tänker på Margaret Thatcher och Falklandskriget exempelvis. Margot har nu startat ett kvinnligt nätverk i FN. Men det är på basnivå som makten måste byggas.

Sverige: En boende med rasistiska åsikter på ett LSS-hem i centrala Göteborg  mördade en 30-årig granne med en mängd knivhugg. Mordet skedde den 23 april och dom har nu fallit i Göteborgs tingsrätt. Den mördade var mörkhyad och detta var troligen en orsak till att 27-åringen mördade den 30-årige mannen:I förundersökningen framskymtar att gärningsmannen hade tydliga främlingsfientliga funderingar och även uttryckt dessa i officiella sammanhang (zaramis.se). Antalet politiska mord med nazistiskt och/eller rasistiskt motiv, vanligen ett om året sedan 1983, är nu uppe i 36. Och Säpo eller polisen gör fortfarande ingenting.

Sverige: Radikal bokmässa är till för dem som vill slippa nazikontroverserna kring den traditionella bokmässan. Den alternativa bokmässan kommer att erbjuda litteratur, föreläsningar och workshops där du bland annat kan lära dig hur du gör en podcast. Radikal bokmässa äger rum 23-25 september på Fängelset, Kålltorpsgatan 2 i Göteborg (Aktuelltfokus).

Malmö/Lund: Lund kan påverkas av Ericssons stora neddragningar. Ericsson planerar att upphöra med all tillverkning i Sverige. Även forskning och utveckling i Lund och Malmö kan påverkas av de nya besparingarna (SDS). Det kommer aldrig att finnas någon ekonomisk trygghet så länge samhället är beroende av privatkapitalister, det borde vi ha lärt oss nu och funnit ett bättre system.

Konsten. Imponerande gatukonst. ”Duon Graffitisthlm har målat en stor vägg i Helsingfors. För tio år sedan skulle det här ha varit ett omöjligt uppdrag. Det skulle inte ens ha funnits. Just nu pågår gatukonstfestivalen Upea 16. Det innebär att gatukonstnärer från olika länder kommer till Finland för att göra stora väggmålningar i olika städer runt om i landet. Utvecklingen i samhället har också gått framåt och graffiti är en mycket mer accepterad konstform än för bara tio år sedan. Då såg det helt annorlunda ut. – Det är som dag och natt. För tio år sen fick man inte göra någonting, det var helt stopp överallt, säger Calle” (Yle). Målningen nedan är gjord av Guido van Helten under Upea 16.

guido

Courtesy Guido van Helten; http://www.katutaide.com/upea/

***

 

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: