Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #959. 194 svarta skjutna i USA detta år.

Världen: Minst 194 svarta personer har skjutits ihjäl av amerikanska polis hittills iår, skriver Huffington Post som tillsammans med Washington Post gått igenom samtliga fall. Att jämföra med de 75 obeväpnade svarta som dödades av polis 2015 (lista).

Sverige: Monas Sahlin och hennes f.d. livvakt är nu åtalade för osant intygande och annan oredlighet. Det tog tid. Enda fördelen är att Våldsbejakarprojektet nu har imploderat. Det hela var missriktat, ogenomtänkt och förhastat och förtjänar bara att glömmas bort så snart det avvecklats helt.

Vad som verkligen behövs, och det är desto angelägnare, är en landsomfattande polisiär räd mot Mordiska Motståndsrörelsen, NMR med kumpaner, vilka utgör ett akut hot mot allmänheten. Fånga in hela naziströrelsen – de är inte många – och håll dem under uppsikt tills dom dömts så förhindras fler, för att inte säga alla, politiska mord att begås i Sverige.

Birgitta Olsson (L) som tillsatte Sahlin, har samtidigt petats ner ett pinnhål i (L)-hierarkien.

Malmö/Lund: Minst 18 bilar brann i Malmö i natt.(Expr.)

Konsten. Revolution och krig blir konst. Konstmuseet visar nio konstnärer från Ukraina. Höstens stora utställning på Konstmuseet i Skövde vill belysa den pågående situationen i Ukraina. De nio medlemmarna från den ukrainska konstnärsgruppen Open place ger sin egen bild av vad som händer i landet. Utställningen kallas Between revolution and war. http://sla.se/noje/2016/09/21/revolution-och-krig-blir-konst

Vilken tendens utställningen har framgår dock inte av nyhetsnotiserna. På facebook säger man att utställningen ”är fri från ideologiska strukturer”, något som är omöjligt även i mindre kontroversiella frågor. Man kan också ifrågasätta om krig verkligen ska upphöjas till konst. En revolution kan vara konst, men knappast en fascistkupp. Vad anser Skövde Konstmuseum om det? Francisco de Goyas berömda ”Om krigets grymhet” eller Picassos ännu mer berömda ”Guernica” var ju en protest, är denna utställning en protest mot den framträngande fascismen? Bara då kan jag betrakta den som legitim.


ddn-blacklivesmatter

***

 

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 21 september, 2016 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: