Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #958. Nu backar SD.

Världen: Polis i Oklahoma sköt obeväpnad svart man till döds. Terence Crutcher, 40, håller händerna ovanför huvudet och ser ut att gå lugnt mot sin bil. Då öppnar polisen eld – och skjuter ihjäl honom. Den senaste av en lång rad polisskjutningar mot svarta har väckt stark vrede i USA.– Min bror har dött på grund av oaktsamhet, inkompetens och okänslighet, säger mannens syster (AB). Black Lives Matter är dagens medborgarrättsrörelse och jag tror att den snart är stor nog att kunna tvinga fram en totalrenovering av den amerikanska poliskåren. Problemet är här som där att det främst är rasistiska högerspöken som söker in på polisutbildningen.

Ett liknande problem aktualiserar sig i samband med nazistmordetJimi Joonas Karttunen. ”50% av den finska polisen röstar på Sannfinnländarna, och 80% ser invandring som det största hotet mot Finland. I den finska poliskåren finns en (1) svart polis” (Migrant Tales). Rensa upp rasismen!

Sverige: ”Det enda som kan hejda högerpopulismen och högerextremismen är en klassutjämnande politik. Ska det verkligen vara så svårt att fatta, när vi sitter med historiens facit i hand?” skriver Åsa Linderborg i AB. Och Göran Greider i ETC är litet mera hoppfull: ”Det nästan ingen påpekar är att Sverigedemokraterna av allt att döma nådde en topp under förra hösten och sedan dess sakta men säkert planat ut och troligen börjat sjunka. Ödet styr inte. Vi styr”. (Metro .se). Göran Greider leverar alltid.

Malmö/Lund: Lunds universitet får nu extra pengar till sin lärarutbildning som flyttar från Helsingborg till Lund. – Vi satsar på det för att det är viktigt för landet, säger universitetets rektor Torbjörn von Schantz (SDS).

Nättips: Den utmärkta sf-serien ”Dark Matter” (2015) kan ses i alla delarna på varandra, utan reklam, kontokrav eller andra avbrott, gratis på Fmovies.

 

darkmatter

Courtesy Dark Matter.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: