Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #954. Onödiga liberaler.

Världen: Historiens största strejk var det när 150 miljoner i Indien i september slogs för en höjning av minimilönen på 800 kronor. Utan att det nämndes något om den i våra medier. Linn Sposs i ETC:Kanske är det dags att damma av den gamla sloganen ”internationell solidaritet”. Att inse att rörelsers styrka beror på att vara många. I tider där det känns som ingenting händer och allt blir sämre kan det vara bra att inse att det visst händer. Nej, man kanske inte får läsa om det i tidningen. Men det pågår. Nu, nu och nu. Någonstans”.

Sverige: Om splittringen i (L) skriver Peter Fällman Andersson syrligt i HD: ”Anklagelsen mot Ohlsson är att hon är en ”fri debattör”. För mycket liberal för liberalerna. Björklunds trogna vill hellre sitta ner och förhandla med SD än med Birgitta Ohlsson. Det borde ha gått in redan vid ”stridskuken”. Nu står Sveriges liberaler där med frågan: men vart ska vi ta vägen? (Annie Lööf vinkar sin arm ur led)”.

Olssons enda egentliga bedrift var att tillsätta Mona Sahlin som  katastrofal ”Nationell samordnare” i den då aktuella McCarthykampanjen mot vänstern.

Och (L) är trots sin partibeteckning varken socialliberalt eller kravliberalt, det är ett av fyra partier på yttersta högerkanten som nu vill göra gemensam sak med det explicit bruna riksdagspartiet. (L) behövs inte alls i svensk politik, där finns redan alldeles för många reaktionärer. Valresultaten bekräftar detta.

Malmö/Lund: Sverige, och i synnerhet Lund, ligger långt framme globalt sett när det gäller att se utemiljön som en självklar, utmanande och lustfylld plats för lek, lärande och fysisk aktivitet. Nyligen beslutade regeringen att avsätta en halv miljard kronor till utveckling av skolans och förskolans pedagogiska utemiljöer. (mynewsdesk).

Konsten: Konstpedagogen Göran Såthe gör en djupdykning i olika aspekter av bildkonst i en föreläsningsserie på konsthallen i höst. I den första föreläsningen, som gavs den 7 september, tog han upp frågor kring hur vi förstår konst och vilken förkunskap som kan behövas. Den 21 september fortsätter han serien under rubriken ”Måleriets kris”, där han bland annat tar upp konstnärerna Odd Nerdrum och Dan Wolgers. Den 5 oktober avslutar Göran Såthe med att diskutera äkthet. Var går gränsen mellan kopia och parafras och hur mycket får man låna från andra konstnärer är några av de aspekter som tas upp. Start kl 19 vid samtliga tillfälle (NT).

Nerdrum befinner sig på en helt annan nivå än Wolgers så det ska bli intressant att höra hur Såthe jämför dem, om det nu ens visar sig möjligt. Det är inte måleriet som befinner sig i kris utan konceptkonsten men alla har ännu inte insett detta.


odd

Odd Nerdrum, tekniskt perfekt klassisk mästare med inslag av egen fantasy art. Courtesy foto: Torbjørn Katborg Grønning / Dagbladet.

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: