Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #953. Är svenska värderingar och modeller demokratiska?

Världen: Visselblåsaren Edward Snowden vill att USA:s president Barack Obama ska benåda honom. I en intervju med The Guardian säger han att det var en moralisk skyldighet för honom att sätta ljuset på massövervakningen. – Kongressen, domstolarna och presidenten ändrade sin politik på grund av avslöjandena. Samtidigt finns det inga tecken på att någon enskild individ har kommit till skada, säger han. Kampanjen fick nyligen draghjälp av förre justitieministern Eric Holder som sade att Snowden har gjort allmänheten en tjänst (The Guardian),

Sverige: Inför riksdagens öppnande talade kungen om ”svenska värderingar” (som inte är specifikt svenska). Löfven spann på temat ”Den Svenska Modellen (som inte heller den är specifikt svensk):: ”I Sverige har vi en generell välfärd. Den gäller lika för alla – oavsett om du är fattig eller rik”. Men eftersom det finns både fattiga och rika kan ”välfärden” inte vara ”generell”. Tom retorik med andra ord som det brukar vara i högtidstal. Och var den nationalistiska rojalismen och det feodala kungahuset platsar i dessa föregivet demokratiska ”värderingar” och ”modeller” är gåta av pyramidala proportioner.

Malmö/Lund: Om dagarna tigger Florin Leu, 23 år, utanför en butik i Lund. Han putsar också fönster, går ut med hundar och handlar mat åt äldre. På tisdagen berättade han om sin vardag för blivande diakoner och församlingspedagoger i Lund.Om åren i Lund säger Florin Leu så här: – Att tigga är hemskt. Men tiden i Lund har gjort att jag har kunnat överleva (SDS).

Konsten: Vad händer när en som färgblind född konstnär för första gången får färgseendets fulla spektrum tillbaka genom en sorts high tech-glasögon? Den intressanta frågan diskuteras i The Art Newspaper och visas nu i Daniel Arshams utställning på New York’s Perrotin Gallery 15 september-22 oktober. En dokumentärfilm av Megan Raney Aarons följer snart.


art-newspaper

 Courtesy Daniel Arsham/The Art Newspaper.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 14 september, 2016 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: