Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #951. Tillbaka till feodalismen?

Världen: Nick Hanauer är en mycket rik man, en entreprenör, en stenhård kapitalist – och han har ett budskap till sina vänner, till ”plutokraterna”: Vakna upp inför orättvisorna innan det är för sent. Folket är snart här med högafflarna! Enligt Hanauer håller den tilltagande ojämlikheten på att föra våra samhällen in i ett läge som påminner om det prerevolutionära Frankrike. Han är mycket orolig över koncentreringen av rikedomar, och han betraktar de skärpta motsättningarna som farliga, skriver Yle.


högaffel.jpg


Jag förstår att Kapitalet oroar sig och snart kommer vi med högafflarna.

Malmö/Lund: Philip Sandberg (L) förordar byggandet av fler insatslägenheter, villor och tomter avsatta för fribyggande. Per Almén (S) svarar: ”Mer av det som lett fram till den situation där mäklare idag kan uppmana studenter att köpa en bostad för miljonbelopp. Jag ser inte att det skulle öka tillgången på bostäder för studenter” (SDS).

Precis, detta är så självklart att jag inte fattar varför det alls diskuteras men det fyller väl ut spalterna. Jag har i alla fall inte sjunkit så lågt att jag kommenterar bantningstips, casual mord och kändisskvaller. Det kommer ni att slippa även i fortsättningen. Här refereras bara nyheter med substans.

Konsten: Mats Stjernstedt blir ny chef för Malmö Konsthall. Inte den färgstarkaste men säkert duglig. ”Mats Stjernstedt har med sin breda konstnärliga erfarenhet och ledarerfarenhet de rätta kvaliteterna för att kunna göra ett riktigt bra jobb som chef för konsthallen i Malmö de närmaste åren”, säger Elisabeth Lundgren, kulturdirektör i Malmö, i ett pressmeddelande (DN).

Uppdateringar: Jag har fyllt på ”SD-skandaler”. För tillfället finns det ett 50-tal viktigare sådana, ungefär en i månaden de senaste 5 åren, men betydligt fler mindre klavertramp. Om någon läsare har tillgång till Aftonbladet Plus får ni hemskt gärna höra av er om SD-listan där. Det är kul med listor!

Citatet: “The purpose of art is washing the dust of daily life off our souls”. — Pablo Picasso (1881-1973).

master_dv_20110415013536

 Pablo Picasso: Tjurhuvud. (Cykelsadel och cykelstyre). Ready-made, 1943. Kanske 1900-talets mest berömda verk.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 13 september, 2016 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: