Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #946. Star Trek, Shevek och Earthrise.

Världen: USA och Rysslands ”fredsplan” för Syrien möts med välgrundad skepsis. Det primära är att slå ut IS/Daesh, något som bara kurderna kan klara. Men det vore tacknämligt om stormakterna kunde få Assad att sluta bomba sin egen befolkning. Och hur alla länder runt om och i Syrienkonflikten därefter ska kunna samarbeta fredligt är det ingen som vet men just vad som krävs.

Sverige: ”I stället för Natomedlemskap bör vi stärka vår nationella försvarsförmåga, samarbeta med andra när vi behöver det och återinföra värnplikten” skriver AB. Men ändå: har man kärnvapen blir man attackerad med kärnvapen, annars logiskt sett inte, och något liknande gäller all borgerlig militarism. Folkbeväpning däremot, kombinerad med civilförsvar och inre motståndsrörelse, väpnad eller ej, borde vara effektivare. En demokratiskt utformad milis där soldaterna väljer sina officersdelegater, och framförallt ett psykologiskt försvar på arbetarmaktens moraliska grund. Det borde vara modellen, tillsammans med den neutralitetspolitik som hållit oss utanför krig i så många år.

I revolutionstider när dom kommer bör vi däremot göra gemensam sak med andra länders revolutionärer, mot andra länders kapitalister och fascister.

Malmö/Lund: Som vanligt när man gräver i Lundajorden dyker det upp medeltida skelett. Särskilt skelettrikt är det på den sträcka av den planerade spårvägen som går från Clemenstorget till Allhelgonakyrkan (SDS). Förberedelserna får nu ta en paus för arkeologiska undersökningar.

Konsten: Konst kan förändra vår syn på tid. ”Visuella gestaltningar kan skapa ny förståelse av tid och bidra till mer långsiktigt och hållbart tänkande. Filmen Into Eternity om slutförvaring av kärnavfall är ett exempel, som belyser konflikten mellan kortsiktiga och långsiktiga tidsperspektiv, menar Ann-Louise Sandahl, forskare inom fältet humanistisk miljöforskning. Ett annat är Earthrise at Christmas, första fotot av jorden taget av en människa i rymden”, skriver www.forskning.se.


 

earthrise

 

Det berömda fotot ”Earthrise”. Courtesy Nasa/Wikimedia Commons.

 

Proletären.se om sf-serien Star Trek som fyller 50. ”Fredsbudskapet är tydligt och bara det faktum att man i denna framtidsskildring avskaffat kapitalismen (till alla jordmänniskors gagn) gör serien unik. Jämfört med annan populär science fiction från samma era framstår Star Trek som sanslöst progressivt. Det är bara lite synd att man aldrig får veta mer om produktionsförhållanden och social tillvaro på jorden, utan får lita på besättningens historier om hur allt bara ”blev bra”.

Det är intressant hur stort det utopiska intresset kan vara även hos benhårda materialister. Kanske finns det en liten inre anarkist också där. Läs Ursula K. LeGuins ”Shevek”! Den är litet utförligare om den sociala tillvaron.

Nättips: Aftonbladets avdelning ”Goda Nyheter” kan vara upplyftande. All vanlig medmänsklighet har Staten & Kapitalet ännu inte lyckats utplåna helt. Medmänsklighet är också en sorts motstånd. I huvudet på Sven Melander är också en höjdare. Man skrattar och njuter.  (:   Tipstack till Maj Wechselmann!

Vinjett2

 

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: