Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #935. Var framtiden bättre förr?

Världen: Här har vi en cowboy som nästan kan mäta sig med Erdogan: Filippinernas ”president” Rodrigo Duterte vars narkotikapolitik har lett till att nästan 2 500 misstänkta kriminella har dödats på bara några månader eftersom polisen på Dutertes order har förvandlats till dödspatruller (Yle). Han brukar också kalla andra ledare för horunge; både FN:s Ban Ki Moon, påven Franciskus och Obama har fått heta det. Det sublima diplomatiska språket med sina understatements verkar inte riktigt ligga för honom…

Malmö/Lund: ”Jag försämrades där, det var förvaring och ingen vård överhuvudtaget”, säger en patient om RPK i Malmö. På psykakuten i Malmö har en utredning visat att engagemanget för den psykiatriska kliniken är i botten. En  kraftigt förhöjd upplevelse av mobbing och trakasserier på arbetsplatsen, vilket både läkare och övrig personal anger. Signifikant  höga nivåer av hot eller våld, vilket är mest uttalat hos sköterskorna. Allt enligt Sydsvenskans grundliga granskning..

Hela avdelningar har fått stängas på grund av övergrepp och allmänt kaos. Subkulturer utvecklas bland personalen och läkarna tappar greppet om situationen. Oerhört allvarligt. Mer ekonomiska resurser skulle säkert hjälpa, men inte ända fram; det rör sig om ett systemfel. Den psykiska ohälsan i västvärlden är en farsot. På f. psykakuten på S.t Larsområdet i Lund finns numera en fotvårdsklinik (!); det lönar sig kanske bättre; fast inte direkt för patienterna.

Rättspsykiatrins olösliga motsättning mellan vård och straff, samtidigt, ligger i botten på problemen, och därför har man gång på gång diskuterat att avskaffa rättspsykiatrin – vilket inte så lätt låter sig göras inom detta samhällets ram, ett samhälle som skapar olösliga livsproblem för sina medborgare som de svagare eller sjukare individerna sedan blir bärare av. Vuxenpsykiatrin har liknande problem, men där är farmakologins absoluta dominans över psykodynamiska och psykoterapeutiska insatser ett särskilt problem, som än en gång beror på att inte alla individer kan leva under det tvång som en kapitalistisk stat bygger på. Bra mediciner är förstås bättre än dåliga; det finns numera bra mediciner, lyckligtvis, men de hjälper bara så länge man tar dem, de botar inte. Så ett mänskligare samhälle vore allra bäst.

Det är en gammal iakttagelse och inte bara en myt att under krig och revolutioner får mentalsjukhusen ont om patienter. Särskilt i det senare fallet är kopplingen till samhället klar. Behovet av antidepressiva mediciner kommer att minska kraftigt efter revolutionen, något annat skulle förvåna mig mycket.

Konsten: Ibland kan man tycka att nutidskonsten blivit lika dystopisk som science-fiction genren, båda känsliga instrument för tidsandan. En viss trötthet infinner sig då. Eller hellre en törst efter konsthistoriens ocean, där det åtminstone finns positiva upplevelser – också. Den optimistiska tidiga konstmodernismen och 50-talets sf-noveller mister aldrig sin charm exempelvis. Själv famlar jag lite efter någon ny impuls just nu, jag målar förstås men digitaliserar också. Här är en bild som heter ”Exobiologi”. Optimistisk (eller eskapistisk) möjligen på så sätt att det antagligen finns liv på annat håll än på jorden…som vi kan fantisera om och gestalta. Än är livet på Jorden inte kört, det verkar otroligt uthålligt.Men vi måste värna och skydda det från Statens och Kapitalets ångvält.


exobiologi

S. Jacobson: Exobiologi. Digital art 2016.

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: