Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #923. Lägg ner Nationella Samordnaren!

Världen: Danmarks borgerliga regering vill ha en möjlighet att avvisa asylsökande redan vid gränsen och vill inte ta emot några fler kvotflyktingar under 2016. Även hårdare straff för tiggeri föreslås. Danmarks regeringsparti Venstre har i en stor reformplan lämnat flera förslag som syftar till att strama åt landets flyktingpolitik. Motbjudande osolidariskt.

Sverige: Ingen verkar behöva Nationella Samordnaren och dess stödtelefon. Nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism inrättade i november i fjol en stödtelefon dit oroliga anhöriga skulle kunna ringa. Tanken var att de sedan skulle slussas vidare till kommunerna för att få hjälp. Men samtalen har varit få, mycket få. Till fem kommuner, bland dem landets tre största, ställde Svenska Dagbladet frågan ”Hur många gånger i år har ni kommit i kontakt med någon orolig anhörig via stödtelefonen?” ”Ingen”, löd svaret från fyra av kommunerna.(AB).

Orsaken är enkel: Samordnaren och stödtelefonen behövs inte, och inte heller Samtalskompassen. Sverige har ingen inhemsk islamistisk terrorism och därför är intresset svalt hos allmänheten. Helt logiskt. Däremot kunde en öppen linje för att anmäla nazism, fascism, rasism och diskriminering fylla ett behov eftersom det svarar mot ett stort, växande och faktiskt problem i samhället. Som myndigheter, polis och Säpo hittills nonchalerat trots 35 nazistiska mord 1983-2015.

Malmö/Lund: Hannes Petterson är komiker och transperson som deltar i Lund Comedy Festival. Hans material är unikt och det ska bli roligt att se honom.

Konsten: Burning Man är den jättelika, fantasifulla, gränsöverskridande och spontana konst-happening-hippiefestivalen i Nevadaöknen, som i år lockat 70 000 deltagare. Amazing. Festivalen bygger på vissa principer som också säger en del om innehållet:

  • Inkluderande – Alla som har råd med en biljett välkomnas och det finns inga förhandskrav för att delta på Burning Man. Alla deltagare förväntas sörja för sina egna behov och följa de regler som styr evenemanget.
  • Givande – Istället för att använda pengar uppmuntras deltagarna att förlita sig till en gåvoekonomi, en slags potlatch. Under Burning Mans tidiga år fanns en underjordisk marknad för byteshandel där deltagarna utbytte ”tjänster” med varandra. I början uppmuntrades detta av organisationen bakom Burning Man men numera motverkas det. Istället uppmuntras gåvoekonomin.
  • Dekommodifikation- Inga ekonomiska transaktioner är tillåtna mellan deltagarna på Burning Man.

 

Burning-Man

Burning Man. Bild Courtesy Instagram.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 31 augusti, 2016 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: