Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #920. Staten & Kapitalet.

Världen: Den republikanske presidentkandidaten Donald Trump säger att polisens dödsskjutning av en 23-årig svart man i Milwaukee i lördags rättfärdigas av omständigheterna.  Han ser inget krig mot de svarta, nej i stället ser han ”ett krig mot polisen”. Se där en lektion i att vända svart till vitt så extremhögern  får något att applådera åt.

Sverige: Förvaltningsdomstolen gav i somras en Malmöfamilj med försörjningsstöd rätt till ersättning för en semesterresa. Beslutet motiverades med hälsoskäl. Domstolen ansåg att familjen behövde rekreation på annan ort. Ett sympatiskt beslut. Även fattiga barnfamiljer behöver ett sommarlov eller en semesterresa. Men nu kommer det: ”Liberalerna” (L) går i taket. Och skriver under Aktuella frågor i Sydsvenskan:

”Det är inte rimligt. /…/ Vi finner domen inte bara anmärkningsvärd utan även direkt skadlig. Vi kräver en grundlig diskussion om socialbidragens syfte och utformning. /…/ Konsekvensen av förvaltningsdomstolens utvidgade välfärdsbegrepp blir att relationen mellan arbete och förmågan att försörja sig försvagas.

(L) verkar vara avundsjuka på den här familjen – varför inte byta inkomster? Att motsätta sig och moralisera över att en barnfamilj får besöka Legoland även med nedsatt betalningsförmåga är bara så lågt, så snålt och så grymt . Jag kräks litet i munnen på dessa ”liberaler”. Som utan att blinka själva tar emot rutbidrag och rotbidrag.”Man kan inte bli rik på eget arbete, bara på andras”.

Konsten: Leif Nylén blev 77 år. Han var författare, musiker och konst- och litteraturkritiker. Under 1968–1970 var han redaktör för konsttidskriften Paletten. Från 1972 skrev han konst- och litteraturkritik i Dagens Nyheter. Han var också musiker i proggbandet Blå Tåget. I bandet spelade han trummor och skrev många av gruppens sånger. Bland annat ”Den ena handen vet vad den andra handen gör”, som senare blev ”Staten och kapitalet” med Ebba Grön. (DN). Vännen Carl Johan DeGeer säger att ”Leif var en multikulturpersonlighet som skrev fantastiska sångtexter. Jag är förvånad att han inte blivit lika stor som Evert Taube, det är ju egentligen bara ”Staten och kapitalet” som verkligen blivit en klassiker. Han var också en fin konstkritiker och diktare som skrev haikudikter. En väldigt fin kulturpersonlighet och en originell och fin vän”. Texten i ”Staten & Kapitalet” är lika giltig idag och kommer att vara det fram till revolutionen.

 S.Jacobson: Mistel. Digital art 2016.


 

mistel1.jpg

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 30 augusti, 2016 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: