Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #919. Revolutionära arbetarråd bättre än demokratiskt engångsjippo!

Världen: YPG, Demokratiska unionspartiets (PYD) väpnade gren, ses allmänt som en av de mest effektiva krafterna i kampen mot IS. Attacker mot den har fått FN, USA och EU att protestera mot Turkiet (BBC). Bort med tassarna från Rojava, Erdogan!

Världen: Brasiliens socialistiska president Dilma Rousseff står inför rätta i den brasilianska senaten. Nu håller hon sitt försvarstal inför senaten. – Processen att avsätta mig är en kupp, säger hon. Högern har på olika sätt försökt ta tillbaka makten i landet och detta är den senaste manövern. -Jag vet att jag kommer att dömas men mitt samvete är rent. Jag har inte begått något brott, säger Rousseff.

Sverige: Under de sista åren har SD gjort en tydlig högergir. Ett marknadsliberalt SD öppnar för en ren högerregering efter valet 2018, skriver Mats Wingborg och Daniel Suhonen på DN Debatt. Skrämmande utsikter.

Malmö/Lund: Över hundra Lundabor hade anmält sitt intresse för att i helgens workshop ”Future City Game”, få chansen att som vanliga Lundabor kunna påverka hur Lund ska utformas i framtiden, i Kristallen (SDS). Det ena laget kammar hem vinsten med sitt förslag om en inrättning för tips och råd om hur man på bästa sätt startat sitt nya liv i Lund. ”Det är klart genomförbart och förslaget är dessutom förankrat hos politikerna”, säger Stig Bertelsen i det ena laget.

Politikerna skall alltså inte förankra sina beslut hos folket utan tvärtom. Men ett modifierat centrum för kommuninformation tillför ingenting som inte redan finns. För Gamla Observatoriets del hade mitt förslag om ett tibetansk-buddhistiskt tempel blivit bättre – och vackrare.

Istället för ett direktdemokratiskt reellt inflytande för alla medborgare i Lund har man gjort en tävling med det nergångna Obervatoriets renovering som enda resultat. Man talar om en ”oas” men inte om den omgivande öknen. Demokratin ska inte vara ett engångsjippo för att öka politikernas popularitet. Demokrati skall införas på alla livets områden inklusive ekonomin. Inget mindre än en social revolution krävs om demokratin skall tas på allvar.

Läs istället ”Övergångsprogrammet – för ett alternativt samhälle i vår livstid” i ”Ett Vackert Liv” på denna blogg: https://anarchyisorder.wordpress.com/2010/09/01/ett-vackert-liv-2/ Ett resultat av studiecirkeln ”Arbetarråd i Lund” på India Däck Bokcafé 2006. Så skulle Lund och Sverige kunna se ut!

Konsten: En tistel till Lunds politiker.

 

tistel

En tistel tilldelas veckans illusionsskapare,

byråkraterna i Glashuset.

 ***

I övrigt anser jag att nästa kommunala jippo kan bli en Demokrativecka där Lund styrs demokratiskt i  sju dagar. En hisnande upplevelse garanteras.

love&peace

 

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 29 augusti, 2016 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: