Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #917. Får man ha heltäckande våtdräkt i Frankrike?

Världen: Frankrikes beslut att förbjuda burkinis på flera av landets stränder väcker reaktioner över Europa. I London anordnades en strandfest vid franska ambassaden i protest mot förbudet. – Vi är här för att visa hur arga vi är och att många är chockade över Frankrikes agerande, säger Yasmin, en av demonstranterna till brittiska Telegraph (GP).

En obesvarad fråga är hur man ställer sig till surfande muslimer i våtdräkt.

Sverige:Är en kommunist en lämplig företrädare för kristendomen och kyrkan?” Frågar högerextrema SD-tidningen Samtiden.  Svar ja, Jesus var den förste kommunisten.

Malmö/Lund/Boktips: Per Lindström / Lars Westerberg: Två Lund (2015).Detta är en helt förtjusande Lundabok. Lars Westerberg är en av vår tids bästa stilister, han polerar varje mening med njutning och omsorg och han kan sitt Lund. Välkända, okända och ökända anekdoter följer som i ett vackert pärlband.

Men hans version av hur Smålands nation i Lund blev socialistisk är inte tillförlitlig. Någon kupp var det inte, majoritetens beslut mognade fram under en längre tid och togs sedan på ett ordinarie styrelsemöte utan större dramatik. Men hans bitterhet över att han tvangs skiljas från krönikörssysslan på Dackekuriren har kanske mer fog för sig och skaver tydligen än idag. Man får hoppas det släpper. Och han har ju radions Kulturkvarten.

Som ett självständigt kompliment till Westerbergs text (eller tvärtom) fungerar Per Lindströms vackra och inte så litet socialrealistiska färgfoton, med en romsk tiggare på nästan varje bild. Westerberg borgar för bokens Lunda-anda. Den medeltida universitetsstaden med sina syréner och stockrosor har förändrats, men ändå har den inte det. Egentligen. Lund, du välsignade.

 Kulturkvadranten 013.JPG

Stockrosor i Kulturkvadranten. Courtesy okänd fotograf.

Vinjett2

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 28 augusti, 2016 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: