Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #908. Ustasjas blodiga händer.

Världen: Statyn av Ustasja-terroristen Miro Barešić, som dödade en jugoslavisk ambassadör i Stockholm 1971 och försvann med ett kapat plan, har fått rödmålade (blodiga) händer i en protestaktion, skriver http://www.balkaninsight.com. Ustasja är en fascistisk organisation som samarbetade med Hitlertyskland under kriget, men som nu rehabiliterats av den högerextrema ledningen i Kroatien.  Lyckligtvis finns Antifa och många andra antifascister också där!

Miro Baresic

Sverige: ”Tiggeriförbud gör bara skada” skriver Eskilstunakuriren i en ledare. Fattiga människor ska få hjälp om det behövs och i övrigt kunna försörja sig på vanligt sätt, inte jagas av polis. Samhället måste bli av med de orättvisor och den diskriminering som tvingar romer och andra att tigga, var det än sker.

Medborgarlön i hela EU hade förmodligen i ett slag löst problemet.

Sverige: Den högerextrema tidningen Nya Tider ska ställa ut på Bokmässan i Göteborg. ”Extremt obehagligt” skriver Petter Larsson i AB. Även Bokmässan ska vara en nazifri zon! Nazism, fascism och rasism har inget att göra i kulturen och kan dessutom utgöra ett fysiskt hot mot mässdeltagarna. Förbjud rasistiska organisationer som FN kräver i ett dokument Sverige undertecknat redan 1969!

 Malmö/Lund: Malmö stad betalar 2,5 miljoner kronor för att arrangera VM i skateboard på lördag. Jag tror att detta skapar ett mervärde för Malmö, säger kommunens skejtsamordnare Gustav Svanborg Edén (SDS).

Konsten: Elena Damiani ställer ut på Galleri Nordenhake i Stockholm. ”Damiani knyter an till Land Art-rörelsen på 60- och 70-talen då Robert Smithson byggde stenpirar skattade åt förgängelsen i Utahs saltsjöar, men också till ett generellt ökande intresse i kulturen för de riktigt långa tidsspannen. Någonstans hänger det ihop med en utbredd känsla av att vår planet inte mår riktigt bra, att om inte undergången så åtminstone en radikalt förändrad tillvaro väntar runt hörnet”, skriver Nils Forsberg i Expressen.

elena

Courtesy Elena Damiani

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 20 augusti, 2016 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: