Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #902. No justice – no peace!

Världen: ”Stå upp för Erodgan, Europa”, skriver Carl Bildt, vilket lett till ett ramaskri i sociala medier. Och den högerextremistiska kuppen i Ukraina kallade han för ”en demokratisk revolution”. Att Bildt inte längre är svensk utrikesminister är en liten tröst i bedrövelsen. Man ska åtminstone kunna skilja på demokrati och fascism men inte ens ett sådant modest minimikrav lever Calle Stropp upp till.

Sverige: Svarta som drunknar i tusental på Medelhavet, svarta som skjuts i USA:s fattiga innerstäder, svarta som trakasseras av svensk polis, svarta som stängs ute från arbetsmarknaden. Black Lives Matter är dagens växande medborgarrörelse i USA. Men den är också relevant i Europa och Sverige. Nyligen hölls en stor demonstration på Möllan i Malmö (SDS). Rasism och afrofobi är en realitet som måste bekämpas i alla sina aspekter, här och nu.

Malmö/Lund: Alla lärare på Delfinskolan i Lund slutar, skriver Sydsvenskan. Enligt rektorn Britt Markusson går många lärare till grannkommuner med högre lön. Eller med andra ord: de slutar för att lönerna i Lund är för låga. Höj lönen och lös problemet! Snart är det skolstart.

Om M99, ett bokcafé i Kreutzberg, Berlin. (The Guardian), min övers.
I mer än 30 år har M99, Berlins ”kvartersbutik för revolutionära behov” utrustat den tyska huvudstadens alternativa scen med erforderlig klädsel, bokmaterial och hårdvara. De halvt kollapsade hyllorna i den labyrintiska butiken i hjärtat av Kreuzberg innehåller böcker och broschyrer som sträcker sig från ”Anarkismen 2,0” till ”En kort historia om Zapatismen”, Palestinska keffiyeh-huvuddukar och 40 sorter av pepparspray (annonseras här som ”antifascistisk deodorant”). Med sammandrabbningar för husockupanters rättigheter, en konstant i Kreuzberg sedan 1970-talet, har den lilla butiken i hörnet av Manteuffelstraße och Waldemarstraße varit en nagel i ögat på Berlins senat i vart och ett av de tre decennierna av dess existens. Butiksinnehavare Hans Georg Lindenau – kallad HG i lokal graffiti – beskriver sig stolt som ”Berlins statliga fiende nr 1”.


kreuxberg

George ”HD” Lindenau i det innersta av det populära revolutionära bokcafét i Kreuzberg. Butiksfronten mot gatan är lite mer organiserad. Bild courtesy The Guardian.

love&peace

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 15 augusti, 2016 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: