Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #892. Om ledare och ledda.

Så fort en grupp människor ska utföra en uppgift dyker en ”ledare” eller ”representant” upp. Detta är inte alls självklart eller nödvändigt; tvärtom är gruppen vanligen klokare än en av dess enskilda individer. Om en sådan funktion ändå är önskvärd i ett visst ögonblick är det viktigt att den är tidsbegränsad, får rotera inom gruppen så ofta som möjligt, att den är när som helst avsättbar och inte avskiljs från sina tidigare uppgifter. En enkel funktion utan egen, avskild makt.

Det finns inte bara en motsättning mellan arbete och kapital, mellan kvinnor och män eller svarta och vita. Till kapitalismen, rasismen och patriarkatet kan fogas en precis lika viktig dimension: den mellan ledare och ledda. Våra ledare är nämligen också våra missledare. Engelska gruppen Solidarity och franska Socialism ou Barbarie talade om motsättningen ordergivare – ordertagare. Det är alltså den auktoritära, byråkratiska och hierarkiska strukturen i samhället som är problemet, och som kan överleva både staten, kapitalet och patriarkatet om vi inte aktivt gör upp med den.

Detta problem kan ha sin temporära lösning i den direktdemokratiska anarkafeminismens helhetssyn. Funktionalitet, sexualitet och etnicitet kommer också att emanciperas. En sådan ledarlös helhetssyn borde vara en stabil grund för ett klasslöst samhälle genom revolution. Som Bakunin säger: ”Om alla styr finns inga styrda och därmed ingen Stat”. Verklig jämlikhet är då om inte förr möjlig att uppnå.

Att läsa: Lena Martinsson: Ledare och ledda – ett naturfenomen? Humanistdagboken 2006. ISBN: 91-7360-347-3. och Cornelius Castoriadis: Arbetarråd och ekonomi i ett självförvaltat samhälle. India Däck Bokcafë Förlag, Lund.

Sverige: Sajten ”Inte rasist, men…” avslöjar att det finns stort stöd i SD för samarbete med NMR, den våldsammaste nazistgruppen i Sverige. Rasisten Ingrid Carlqvist var först med förslaget, som alltså verkar ha tagits väl emot i SD. Gränsen mellan Sverigedemokrater och nazister är därmed för alltid utsuddad: det är samma nazister nu som 1988 och cirkeln är sluten.

Malmö/Lund: En animationslekplats – det är vad Stenkrossen förvandlats till i helgen. Evenemanget startade igår men även idag är det fritt fram för såväl vuxna som barn att släppa loss bland ljus, kameror, pennor och mängder av verktyg (skd.se).

Konsten: Animation.

snutanim80b

Animation courtesy Lars Hillerberg.

***

 

3 kommentarer på “Krönika #892. Om ledare och ledda.

 1. Marre all day
  10 augusti, 2016

  Nog är det märkligt …eller inte. Det här med att SD leker nån sorts lek med nazister. Där dom säger sig kunna vilja samarbeta med dom när det kommer till Islam och sen är det hejdå. Och detta hyllas sedan av andra som något väldigt klokt och fint. Ungefär som om det fanns en mini Hitler som Jimmie Åkesson under Andra världskriget som samarbetade med den Riktigt stygge Adolf Hitler när det kommer till judefrågan, men sen är det ”hejdå” Adolf Hitler. Om vi byter ut judarna mot muslimerna vad är skillnaden ? Jag kan förstå om man ser IS som ett hot mot världen, men inte alla muslimer. Vad är det som är då fruktansvärt hotfullt med muslimer så att SD måste samarbeta med nazister? Hur tycker Jimmie Åkesson att det går med sin ”nolltolerans mot rasismen” när det diskuteras om att samarbeta med Nazister? Det är lätt att en blir matt. Men vi måste orka reagera. Inte bli som dom som inte gjorde någonting under andra världskriget. Dom bidrog till att Förintelsen kunde ske. Och jag tillhör dom som skulle tro att SD om dom tar makten sätter igång och bygger förintelseläger där dom utan att tveka skulle förinta någon som mig som avskyr dom och andra dom inte vill ska finnas. Det är politk från historien som får mig att dra dessa parareller. Och än hur mycket Jimmie har låtit håret växa ut, så lurar han inte mig. Han liksom andra galningar ute i världen verkar haft väldigt svårt att se ondskan från nazisterna. Det är för nig lika obegripligt som Förintelsen i sig .

  Gilla

  • Konst & Politik
   11 augusti, 2016

   Instämmer till 100% Marre, SD har bara bytt ut judarna mot muslimer som hatobjekt. Och SD utgör ett verkligt hot. Men det finns motstånd!

   Gillad av 1 person

 2. Pingback: LEDARE OCH LEDDA. | Konst & Politik

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: