Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #887. Autonom Organisering om Pride.

Sverige: Autonom Organisering om Pride.

”På lördag är det Pride i Malmö och vi kommer då att gå tillsammans med det rosa/svarta blocket. I Pride som helhet går dock även företag och statliga myndigheter som knappast kan sägas vara hbtq-rörelsens vänner varken historiskt eller idag. Pink money-begreppet (rosa pengar) beskriver det som händer i Pride i Sverige väl, det handlar om att företag, nattklubbar, affärer med mera använder sig av hbtq-personer på olika sätt i syfte att tjäna pengar. Men vi fattar att de inte gör det för att var snälla, de gör det för reklam för sina företag och för att tjäna pengar på oss. Det är inte för företagen Pride finns till. Det finns till för alla oss hbtq-personer. Vi som insett att kapitalismen inte är lösningen på problemet utan en del av det. Vi som insett att kapitalismen bidrar till och tjänar på homofobi, transfobi, diskriminering och den rådande genusordningen.

När Pride startades låg inte fokus på fest utan på kamp. Det var 1969 som Stonewallupproret skedde där hbtq-personer, främst svarta transpersoner från arbetarklassen, fick nog av de trakasserier polisen utsatte dem för och slog tillbaka. Detta är en dag som bör handla om kamper vi vunnit och de kamper vi ännu för och inte om vilket företag som har insett att även hbtq-personer konsumerar. Vi vet att hbtq-kamp som inte pratar klass, patriarkat, rasism blir liberalism och fokuserar på individuella problem istället för materiella och strukturella. Idag publicerade Expressen en artikel om hur företrädare för polisen och allianspartierna upplever sig hotade av rosa/svarta-blocken. Till och börja med är det skrattretande att polisen påstår sig känna sig hotade av oss då de är de som har våldsmonopol i samhället och gång på gång har attackerat delar av det rosa/svarta-blocket både i Malmö och Stockholm. Med det sagt ser vi inget problem med att dessa grupper känner sig ovälkomna. De försöker parasitera på hbtq-rörelsen i de situationer som passar dem. Samtidigt deltar samma poliser i utvisningar av hbtq-flyktingar, ignorerar hatbrott och Moderaterna bjuder in en känd transfob rasist att tala under Stockholm Pride (något de sedan fick ta tillbaka). Expressens drev är ännu ett sätt att avpolitisera Pride och hbtq-kampen och skapa splittring och repression. Uppenbarligen så är Prides sanna, politiska och radikala uttryck fortfarande starkt i och med behovet av att skapa ett drev.

Det rosa/svarta blocket i Malmö och på många andra orter är viktiga så att vi inte glömmer bort att både fira det vi kämpat oss till, men även fortsätta kampen tills allt är vunnet. För utan att bekämpa kapitalismen kan vi heller aldrig helt avskaffa heteronormen. Kom därför på rosa/svart Pride i Malmö den 6:e augusti!”

Sverige: 52 procent av svenskarna är negativa till reklam, medan 18 procent är positiva. 31 procent är varken positiva eller negativa. Mest ogillar svensken reklam i e-post, mobilappar, Youtube-klipp och spel i dator eller mobil. En av fyra betalar extra för att slippa reklam för en tjänst man prenumererar på. 31 procent använder annonsblockerare, så kallade adblockers. Undersökningen är gjord av Novus och omfattar 1 038 intervjuer med svenskar 18-79 år under perioden 10-17 februari 2016 (AB).

Vi utsätts var och en för c:a 3000 ofrivilliga reklambudskap om dagen. Ett allmänt reklamförbud skulle vara en stor lättnad.

Malmö/Lund: Väder och vind sliter på den 16 år gamla bron mellan Själland och Skåne – om några år ska Öresundsbron målas om.Yta: 300 000 kvadratmeter. Tidsåtgång: 13 år. Kostnad: minst 320 miljoner kronor (AB).


oresundsbron_177_363x545

 ***

En kommentar på “Krönika #887. Autonom Organisering om Pride.

  1. Pingback: Krönikan 11-12/6 2018. Pride och Stonewall. | Konst & Politik

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 2 augusti, 2016 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: