Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #858. Överheten bär icke sitt svärd förgäves.

Jag beundrar blomflugorna som kretsar kring mina liljor i trädgården. När jag var liten kallade vi dem för ”helikoptrar” eftersom de kunde stå stilla i luften och sväva på samma ställe. De små vingarna gick så fort att de var osynliga. Små snälla varelser som inte kan göra en …fluga förnär.

Sverige: Åtta års fängelse yrkat för mordförsök på Showan Shattak. Vad ska man säga? Jag tycker illa om poliser, domare och fängelser men jag tycker ännu mer illa om nazister och rasister. Det bästa vore att bunta ihop dom, bogsera ut dom i en båt på internationellt vatten, utan svenskt pass men med ett lager av folkdräkter, Horst Wessel-dvd och sillamackor. Adjö, adjö! Här blir ni inte insläppta igen, no way. Och era riksdagsförmögenheter stannar här för dom tillhör folket.

Det högerextrema våldet, asylnedbränningarna, det rasistiska näthatet och samtliga  politiska mord skulle förmodligen försvinna omedelbart. Miljoners miljoner skulle samhället tjäna på färre polisingripanden, färre livvakter, ingen islamofobi, ingen konflikt mellan folkgrupper, inga vansinniga apanage för fascister i Riksdaghuset, inga järnrör och en människovärdig integration. Ett tips jag frikostigt bjuder på.

Malmö/Lund: Överheten bär icke svärdet förgäves. Jag skrev i en tidigare krönika om mina duster på 90-talet med Markentrepenad i Lund. Just den konflikten har jag lämnat bakom mig för länge sedan – men så länge det finns auktoritära byråkrater och paragrafryttare, så länge det finns en Stat, så vet man att det kommer fler.

Ett stort problem för Lunds myndigheter har alltid varit att befolkningen är ovanligt artikulerad och påläst. Man kan t.om. bjuda motstånd mot byråkratiska övergrepp. Myndigheterna dömer ut denna oönskade egenskap och kallar den nedlåtande för ovilja inför förändringar. Om förändringar inte allt som oftast vore synonymt med försämringar skulle detta inte innebära några problem. Men myndigheterna tror sig alltid ha rätt oavsett vad de beslutat. Är man inte en myndighet så är man en omyndighet, och dessutom i majoritet, tyvärr. Därför anses inte demokratin tillämpbar – folk vet inte vad som är bäst för dem själva. Kanske det finns någon obskyr paragraf att slå dem i huvudet med och i sista hand har vi ju alltid polisen, från protesterna mot Genombrottet, rivningsraseriet och striden om Allaktivitetshusen på 1960-talet till 30 november på 1990-talet och Smultronstället, Syrénerna och Spårvägen i närtid.

Ty överheten är en Guds tjänare, dig till fromma. Men gör du vad ont är, då må du frukta; ty överheten bär icke svärdet förgäves, utan är en Guds tjänare, en hämnare, till att utföra vredesdomen över den som gör vad ont är”.(Romarebrevet 13:4).

Konsten: Paulus. Medeltida mosaik.


Paulus

Därmed kommer vi in på kvinnohataren Paulus (”Om Paulus twittrat hade `Kvinnan tige i församlingen` effektivt kortats till `Käften, kärring!`” var det någon som skrev). Som trots att han aldrig känt Jesus helt stöpte om honom – till Jesus bröders förtvivlan. Paulus visste att behaga Makten. Den verkliga urartningen började sedan när kristendomen blev statsreligion i Rom på 300-talet. Vad blev det då av kamrat Jesus revolutionären? Bortglömd i 1000 år, ett hastigt mellanspel i Thomas Müntzers bonderevolt, och sen bortglömd i 1000 år till.

Men. Kanske händer något nu. Fransiscus av Assisi och de latinamerikanska befrielseteologerna var på rätt spår och den nye Påven verkar vilja gå till rötterna och radikalisera katolicismen och det ska han ha cred för. Men den hierarkiska monoliten Kyrkan har nog spelat ut sin roll, särskilt där den ännu inte skilts från Staten. Jesus – o.k., Kyrkan – å nej.

 Vinjett2

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: