Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #854. Terrorismen en bumerangeffekt.

Världen: Den tidigare brittiske premiärministern Tony Blair får skarp kritik för sin roll vid invasionen i Irak 2003. Det är resultatet av den så kallade Chilcot-rapporten, som presenterades i dag.

Men det finns fler som borde stå till svars nu när alla insett att invasionerna var onödiga, George W Bush inte minst. Och hur Henry Kissinger fortfarande får gå lös är en gåta. Ingen nu levande människa har fler liv på sitt samvete. Hillary Clinton beundrar honom. Vietnam har fortfarande inte fått någon som helst kompensation för sitt enorma lidande och lika enorma förstörelse.

Västmakterna har avsiktligt slitit sönder Syrien, Irak och Afghanistan med krig, splittring och med att beväpna islamistgrupper. Sen förvånas de  över terrorismen. Tryck föder mottryck visste redan Newton. Terrorismen är invasionerna och islamofobin som kommer i retur, en helt mekanisk bumerangeffekt. Daesh måste absolut besegras (vilket redan kunde varit fallet om man verkligen ville) men därefter borde Mellanöstern få vara ifred, få villkorslös hjälp med återuppbyggnaden och tillerkännas skadestånd. Och framförallt: Stöd det frihetligt socialistiska Rojava!

Malmö/Lund: Ungt mattegeni från Lund till Oxford. Sexhundra personer från hela Europa sökte till mattelägret på Oxfords Universitet. Spykeneleven Max Nilsson är en av tjugofyra som kvalade in (SDS).

Konsten: En väl avvägd kommentar till Almedalen.

ansiktuttryck

 Courtesy: Anonymous Artist; Public Domain.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 6 juli, 2016 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: