Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #845. Om våld och icke-våld.

Världen: Att beskylla sin kontrahent för att ”främja” eller ”bejaka” våld har blivit ett populärt ställföreträdande våld, ett verbalt våld att slå i huvudet på sin motståndare. Liberalerna använder detta vapen mot vänstern, där somliga hukar sig likt KP efter Göteborg 2001 medan andra går till motangrepp. Politiskt våld från vänster är extremt ovanligt, särskilt i vårt millenium. Det har på sistone handlat om antifascistiskt Simone_Weil_1921självförsvar som är både nödvändigt och legitimt i den tid vi lever i. Jag har själv ett ganska ovanligt perspektiv på dessa beskyllningar eftersom jag blev pacifist redan i mycket unga år och senare vapenvägrare. På det personliga planet är jag nog fortfarande pacifist och tanken på att döda en levande varelse, större eller mindre, fyller mig med avsmak. Ett exempel på hur en pacifist löste dilemmat är min favoritfilosof Simone Weil (bilden) som 1936 deltog i den berömda Durrutikolonnen i Spanska inbördeskriget där hon inte var beväpnad utan istället hjälpte till med  mathållningen.

Vad jag efter moget övervägande så småningom kom fram till var att våld ur underläge måste betraktas som legitimt till skillnad mot våld i överläge. Den ockuperade har både rätt och  skyldighet att ta till vapen mot sin ockupant. Röda Armén och de allierade gjorde rätt som besegrade Hitlertyskland med våld, och nynazismen ska om det är nödvändigt bekämpas på samma vis. Tvärtemot vad många tror var inte ens Mahatma Gandhi helt avvisande till våld som han föredrog framför passivitet i en situation där övergrepp hotar. M L King var på slutet av sitt liv beredd att överge icke-våldet som alltför ineffektivt. Jag kunde inte i längden moralisera över de fattiga bönder i Vietnam som bekämpade sina högteknologiska förtryckare med de enklaste vapen, och därmed var saken avgjord för min del.

mahatma_gandhi_jayanthi_painting

fanon1Vad liberalerna beträffar har de alltid haft blod på sina händer även när de hycklande fördömer ”våld”. Läs bara en sån bok som Sven Lindqvists ”Utrota varenda jävel”. Det finns alltså många olika sorters våld och bomb-liberalerna använder och försvarar bara den värsta sorten, som att atombomba den japanska civilbefolkningen från hög höjd utan att blinka och dessutom utan att det var nödvändigt. Eller USA:s utrikesminister Madeleine Albright som ansåg att miljoner döda barn i Irak var ”ett pris värt att betala”. För vem då kan man fråga sig. Ja, det är verkligen skillnad på våld och våld. När Frantz Fanon ur sitt antikoloniala perspektiv säger att ”Vi revolterar för att vi inte längre kan andas. Vårt våld är människan  som återupprättar sig själv” – då har han fullkomligt rätt och han står för det också.

Sverige: ”Trots att många av våra egna aktivister ofta polisanmäler hoten och skadegörelsen står rättssamhället handfallet, samtidigt som det i Gunnarssons fall ledde till åtal. Med bakgrund av detta vill vi därför inte enbart rikta stark kritik mot rättsväsendets hantering av våld och hot mot aktiva i vänstern, utan även uttala vårt fulla stöd till Hanna Gunnarsson”, skriver Vänsterns Studentförbund i Flamman som reaktion på Hanna Gunnarssons politiska åtal för ”uppvigling” när hon uppmanat till att riva ner SD-propaganda. Vilket hon gjorde alldeles rätt i. Och hon borde solidarisera sig också med antirasister utanför (v) när tillfälle ges.

Konsten: Political & Stencil graffiti.


writing

Courtesy At Least Three Anonymous Artists.

***

Citatet: “ô mon corps, fait toujours de moi un homme qui s’interroge.”
Frantz Fanon, Black Skin, White Masks.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: