Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #840. Margot i FN.

Världen: Sverige blev invalt i FN:s säkerhetsråd. En plats i FN:s säkerhetsråd har varit ett prioriterat mål ända sedan Stefan Löfven läste upp sin första regeringsförklaring den 3 oktober 2014. Så det utbröt kramkalas bland svenskarna – utrikesminister Margot Wallström och FN-ambassadören Olof Skoog – i generalförsamlingen i New York. Och det jublades på valvakan på UD i Stockholm (svd.se).

Se nu till att göra litet nytta också – för Rojava/PKK och mot Turkiet/IS exempelvis. En allmän kärnvapennedrustning och stopp för fossila bränslen för klimatets skull är andra angelägna uppgifter som brådskar. Sen behöver FN som organisation effektiviseras och bli av med USA-dominansen – utan att utvecklas till en världsregering. Fler hierarkiska auktoriteter är inte vad mänskligheten behöver. Fred, ekonomisk demokrati och rättvist fördelat välstånd åt alla behövs däremot mer än någonsin.

Världen: Visselblåsaren Edward Snowden talade inför drygt 2 000 personer på Roskildefestivalen på tisdagen. Talet sändes via länk från Moskva och var en del av festivaltemat ”jämlikhet och mänskliga rättigheter” (metro.se). Med utgångspunkt i terrorattackerna i Orlando, San Bernardino och i Bryssel kritiserade han de tillvägagångssätt som många underrättelsetjänster använder.

Sverige: Bäverjakt i Tidaholm. Varför ska bävern överhuvudtaget jagas? Den var här först. Människans anläggningar gör större skada på naturen än bäverns dammbyggen.

Malmö/Lund: Polisen har avvisat EU-migranter som misstänks för camping från Åkerlund&Rausings väg i Lund. (SDS).Vart ska dom ta vägen nu? Det svarar man inte på.

Konsten: Sommarutställningen på Kulturfabriken i Mjällom passerade tioårsstrecket förra året och har nu blivit en etablerad konstinstitution i Höga kusten. Årets utställning är som vanligt en trygg och balanserad blandning av konst och konsthantverk. Inte minst konsten håller i år hög klass (allehanda).

vackert

Courtesy Kulturfabriken/Allehanda.

Dagens citat: ”Många människor, och i synnerhet då okunniga människor, vill straffa dig för att du talar sanning, för att du har rätt. För att du är du. Be aldrig om ursäkt för att du har rätt eller för att du är många år före din tid. Om du vet att du har rätt, tala om det. Även om du är en minoritet på en enda person så är sanningen fortfarande sanningen”.     — Mahatma Gandhi.

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: