Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #839. EU-motståndet lever.

Världen: När påven Franciskus träffade journalister i helgen sa han att kyrkan bör be om ursäkt för hur homosexuella har behandlats. ”Jag tycker att kyrkan inte bara bör be om ursäkt till homosexuella, utan vi måste också be om ursäkt till fattiga, till kvinnor som har blivit utnyttjade och till barn som tvingas arbeta”, sa han enligt flera medier. Dessutom bör kyrkan, enligt påven, be om ursäkt för att ha ”välsignat så många vapen” genom tiderna (dn.se) Det är verkligen helt andra tongångar hos den nye påven än hos den förre.

Sverige: Seger för Brexit – nu gäller Svexit! ”Det brittiska folket gav EU-eliten en rungande örfil när de röstade för ett brittiskt utträde ur storföretagens EU. Brexitsidan hade en mäktig fiende mot sig – uppbackad av hela västvärldens eliter – men de vann och genom ställningstagandet mot EU har britterna slagit ett slag för alla Europas arbetare och länder”, skriver Proletären som nu organiserar ett dussin demonstrationer för Svexit runt om i landet.

Stockholmsbörsen sjönk med 6% som reaktion på Brexit.Kapitalisterna får svettas litet nu.

Malmö/Lund: I Malmö söker tiotusentals personer ett bättre boende, men allt färre har råd att betala hyran. Just nu står 64 500 personer i bostadskö i Malmö. Så många har registrerat sig på den officiella bostadsförmedlingen Boplats Syd. Men allt fler Malmöbor behöver bidrag från stat och kommun för att få tak över huvudet (SDS).

Konsten: ”Louisianas sommarutställning gör i år plats för danske konstnären Poul Gernes, känd i hemlandet främst för sina stora offentliga utsmyckningar. Hans konstnärskap beskrivs som färgrikt, skarpt, rått, utmanande och vilt experimenterande. Gernes ses som lika delar färgstark pionjär som konfrontationsvillig kapitalismkritiker, men kanske mest som banbrytande i sin syn på konsten och konstnärernas roll i samhället”, skriver svd kultur.


gernes

Courtesy Poul Gernes: Uden titel, 1966-67, 100 x 100 cm, lakfarve på karton, collage. Foto: Anders Sune Berg.

* * *

 

 

 

 

 

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 27 juni, 2016 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: