Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #805. Våld och motvåld i förorten.

Världen: Sverige och USA intensifierar sitt militära samarbete. En överenskommelse slöts av bägge ländernas försvarsministrar i Washington på onsdagen. I dokumentet har man enats om att verka för höjd försvarsförmåga (dn.se).

Inget tvivel ska råda om att Sverige är USA:s knähund. Har du blivit tillfrågad? Inte jag heller.

Sverige: SKP om våldet i förorterna. ”Det som händer nu, har hänt förut och kommer att göra det fortsättningsvis, i det att klassklyftorna ökar, liksom massarbetslösheten och den sociala utslagningen. Allt i spåret av kapitalismens ständiga krav på allt större avkastning på de arbetandes bekostnad. Det vi talar om är att det i monopolkapitalets EU har blivit alltmer vanligt att ungdomarna går ut och visar sitt missnöje på de sätt som skett i till exempel Husby med brinnande bilar och stenkastning mot blåljus-fordon och kravaller. Ett resultat av oorganiserat missnöje i de delar av samhället där spåren av den sociala nedrustningen är och har varit mest påtaglig.

Parallellt med detta förekommer riktade demonstrationer av klassmedvetenhet mot EU:s kapitalistiska envälde, vilket främst synliggörs av arbetarklassen i Grekland men även i Frankrike, Spanien, Portugal, med flera. Med visshet om att klasskampen kommer att tillta och även nå Sverige när ju kapitalismen girighet saknar alla gränser, föreslår nu kapitalets springpojkar att öva motåtgärder med vattenkanoner, tårgas och gummikulor, mot ungdomarna och förortens ghetton” (riktpunkt.nu).

Malmö/Lund: På denna karta i SDS markeras var bostäder ska byggas i Lund. Det ska bli intressant att följa upp vilken typ av bostäder – och till vilket pris – det blir.

 

karta

Konsten: Abdullah Ahmed Khan.

Han är möjligen Pakistans förste graffitimålare och det han gör är inte ”bold” utan mycket nedtonat och graciöst. Lägg märke till att hela bilden är uppbyggd av bokstäver…( The Express Tribune).


Abdullah

Abdullah Ahmed Khan. Foto Courtesy Sanat Gallery.

 

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: