Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #791. Land Art.

Världen: Obama har hållit ett känsloladdat tal i Hiroshima. Hyckleri. Atombombningen 1945 var helt onödig eftersom Japan redan var besegrat.

Världen: Är det någon som borde se dokumentärfilmenUkraina- revolutionens mörka sida” är det Calle Stropp. Men också Margot Wallström. Några ”60 000 ryska soldater” fanns det dock aldrig, det var rysktalande ukrainare vilket är en viss skillnad. Och man kan fråga sig hur långt Nato tänker sig att expandera – till Moskvas förorter?

Sverige: Kerstin Weigl försökte som bekant karaktärsmörda Isabella Lövin (mp) redan innan hon ens öppnat munnen. Aftonbladet har en hel drös riktigt dåliga krönikörer – man skulle lätt kunna göra sig av med alla utom Åsa Linderborg och Jan Guillou utan att textkvaliteten påverkades. Och Johan Hakelius går bort först.

Sverige: Svensk polis får elchockvapen. Efter i stort sett varje polisskjutning med dödlig utgång de senaste åren har kravet på ett införande av elpistol kommit, men den högsta polisledningen har sagt nej. Nu byter man fot. – Vi har beslutat att vi ska införa en försöksverksamhet med elchockvapen, säger rikspolischef Dan Eliasson till TT. Människorättsorganisationen Civil rights defenders chef Robert Hårdh är mycket kritisk mot svensk polis vapenanvändning så som den ser ut i dag, men tror inte heller på elchockvapen. Han tycker att man hellre bör titta på ”annat än vapen när det gäller metoder och strategier” och nämner utbildning i psykisk ohälsa som ett exempel. – Vi ifrågasätter nödvändigheten av att föra in ytterligare ett vapen i polisens arsenal (metro.se).

Det bästa vore nog att avväpna polisen helt. I England exempelvis klarar polisen sina uppgifter utan vapen – och utan dödsskjutningar.

Malmö/Lund: 15 000 nya bostäder när snabbtågen kommer till Lund. En central station för den nya höghastighetsjärnvägen, femtio procents statlig finansiering av spårvägen till ESS samt sju cykelåtgärder i centrala Lund. Det blev resultatet av Sverigeförhandlingens överenskommelse med Lund. Överenskommelsen mellan Lunds kommun och Sverigeförhandlingen innebär också att kommunen förbinder sig att bygga 15 000 bostäder och medfinansierar den nya järnvägen (skd).

Konsten: Land Art. Land art från Hide kalkbrott visas i Visby – som sagofigurer under jorden och en minneslund för brustna drömmar. Utställningen visas till den 14 augusti på Gotlands konstmuseum (Fria.nu).

 

landart

 

Dagens citat: ”Det var i hög grad våldsbejakande ryska vänsterextremister, som genom våldsanvändning satte slutgiltigt stopp för Tysklands demokratiskt valda högerregering 1945” – Nils Gunver på facebook.

love&peace

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 30 maj, 2016 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: