Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #767. Spring Remake.

Att Miljöpartiet krisar kan inte ha undgått någon. Lövin kommer in och Romson avgår, etc. Men man får gå längre tillbaka, till Linje 3 i kärnkraftsomröstningen 1980. Då fanns det en stor och radikal miljörörelse, typ Jordens Vänner och Miljöförbundet. Att starta ett parti var ett misstag eftersom den parlamentariska apparaten är en dödsfälla för all sorts radikalism. Ändå återfanns många aktivister i MP 1985, med orealistiska förhoppningar om ”en helt annan sorts politik”. Per Gahrton, Åsa Domeij, Birger Schlaug och andra gjorde ett fräscht intryck på många i början men snart tog riksdagshegemonien över och pratkvarnen malde ner alla friska idéer till stoft och aska.

Kompromisserna och anpassningen har sedan fortsatt kumulativt. Själva den akuta katastrofen började när MP hamnade i regeringen och beror egentligen mindre på enskilda personer. Idag förs den radikala och militanta miljökampen vidare av Greenpeace, djurrättsaktivister och andra som varit kloka nog att avstå från den parlamentariska råttfällan. MP har fullständigt nivellerats. Det är nu ett helt vanligt borgerligt parti om ens det; till och med maskrosor vissnar. Som poeten Anna Maria Lenngren (1754-1817) en gång skaldade:

”De blivit män i staten

de forna pojkarne

de slicka ifrån faten

och slåss om titlarne.”

Världen: 240 000 polacker demonstrerar i huvudstaden Warszawa mot landets konservativa regering. Demonstranterna protesterar mot vad de anser vara en icke-demokratisk utveckling i landet. Det högerextrema partiet Lag och rättvisa håller på att föra Polen mot fascismen men det finns alltså också en stark folkopinion i motsatt riktning.

Sverige: En grupp demonstranter samlades utanför Vänsterpartiets kongress i Örebro under lördagen för att kräva riksdagsledamoten Amineh Kakabavehs avgång. – Vi demonstrerar mot den här fascistiska propagandafilmen som hon har spridit på nätet, säger Abdikadar Omar, ordförande i Kulturföreningen och arrangör. Bloggen zaramis.se har en annan åsikt som utvecklas här. Uteslutningar är nästan alltid olustiga.

Vänsterpartiet beslutade på sin stämma att inte lägga ”antirasism” till sitt partiprogram bredvid ”socialism” och ”feminism”. Det betyder att Fi nu är det enda uttalade antirasistiska partiet. Något antikapitalistiskt parti har vi inte i riksdagen. Om man nu alls är intresserad av partier. Kanske det är bättre att verka utomparlamentariskt? Miljöpartiets debacle tyder på  det. Spring remake.

Sverige: Nu hyllar alla Mona Sahlin. Men ingen tycks fråga sig vad hon faktiskt  har uträttat som nationell samordnare. Svaret är: Absolut ingenting. Inga konkreta resultat alls.Terroristproblemet har inte minskat. Det enda hon åstadkommit är att hon gjort sig ovän med vänstern. Men det var kanske det hon ville, vad vet jag. Lägg ner Samtalsfiaskot. Och lägg ner Forum för Skevande Historia. Daesh/IS som terrorismen utgår ifrån tar Rojava hand om ifall vi levererar vapnen.

Malmö/Lund: Mer än hälften av de som vänder sig till företagshälsovården i Lund lider av psykisk ohälsa (SDS). Vad säger det om arbetsmiljön – och om löneslaveriet i allmänhet? Medborgarlön skulle förmodligen undanröja merparten av detta problem på kort sikt, men på lång sikt måste den privata egendomen avskaffas, cheferna avskedas och arbetarna själva bestämma över sin arbetsplats. Vi kommer inte ens att behöva sänka vår standard.

Nej, jag tänker inte sluta tjata om detta och eftersom jag når så många med denna blogg – och i synnerhet om ni för det vidare – så kommer den informationen att gå in förr eller senare. Arbetarklassens kreativitet sköter resten. Spring remake.

Konsten: Gatukonsten lockar besökare till Hallonbergen från hela Stockholm. ”En fascinerande utställning”, säger Ingrid Eriksson om Umami 5th taste of art. Samma helg som Umami art hålls äger också ett annat stort graffitievenemang rum och det kan dessutom konkurrera om Största-titeln. På utomhusutställningen Spring remake i Snösätra utanför Rågsved blir det livemålning med 100 målare, dj:s med mera (Fria.nu). Den fria konsten lever! Spring remake.

umami

 Courtesy Umami/Kristian Borg.

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 9 maj, 2016 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , , , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: