Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #758. Venezuela och nyliberala hyenor.

Världen: DN:s Gunnar Jonsson, som växelvis angriper de latinamerikanska länder som sökt bryta sig loss ur USA-imperialismens strupgrepp, hånar nu Venezuela för deras tillfälliga ekonomiska problem. Men det är inte socialismen det är fel på. Problemen härrör sig snarare från de sektorer i samhället som inte är socialistiska. ”Den som gör revolution till hälften gräver sin egen grav” som ordspråket säger. Tillsammans med CIA:s ständiga kuppförsök och underminerande verksamhet i den inhemska borgarklassen är detta tillräckligt problematiskt utan att någon hjälp behövs från nyliberala hyenor på DN:s ledarsidor. Den socialistiska revolutionen i Latinamerika fortsätter. Kapitalismen gör sitt sista försök att bli ung på nytt men än har världens fattiga inte sagt sitt sista ord.

Sverige: Aftonbladets reportageserie om Sons of Odin gör ingen mänska glad, men man får en överdriven uppfattning om omfattningen om ni fattar. De är bara en liten patetisk klick av det som tyskarna en gång kallarde halbstarke fast med en mer moderiktig fascistisk design. Och de kommer säkerligen inte att bli långlivade. Som Woodie Guthrie sa: ”All ya’ fascists ‘bound to lose”.

Malmö/Lund: Debatt i Lund arrangeras av Lunds universitet och Samhällsvetenskapliga fakulteten i samarbete med Lunds universitets studentkårer, Akademiska Föreningen och Sydsvenskan. Rubriken för tisdagens debatt var ”Rätten till barn – och rätten till ’rätt’ barn” Samtalet modererades av Andreas Ekström, journalist på Sydsvenskan. Lundagård skriver att ”Det alla i panelen till slut tycktes kunna enas om var att frågorna var viktiga och borde diskuteras mer men inte här och inte nu”.

Hur skulle det vara med ett politiskt ämnesval och en riktig polemik mellan vana debattörer? Hur kan t.ex. ämnen som ”Syrienkriget”, ”Rojava”, ”Turkiet”, ”Terrorismen”, ”Högerextremismen” ”Nato” eller ”TTIP” undgå att engagera? Debatt Lund kan inte fortsätta såhär. Gäsp! Världen står i lågor men man hittar inga frågor.

Konsten: Bobby Gillespie i bandet Primal Scream om SD. ”Som socialist och antifascist har han åsikter om politiken – främst om Sverigedemokraterna.– De ser så tillknäppta och osexiga ut. Och elitistiska. De är ett jävla skämt. Folk är under attack av högerextrema partier överallt nu. Och rasistpartierna är ett direkt resultat av den fria marknadskapitalismen. Den skapar orättvisor, som gör folk arga. Och när du är arg är du öppen för extremisterna. /…/ Det vi kan göra är att inspirera och läka människor. Få dem att känna sig mindre ensamma. Men för att förändra, i alla fall gradvis, är social solidaritet och direkt handling det enda sättet.” (AB). Vi instämmer med acklamation.

 

bobby

Bobby Gillespie.

* * *

 

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 29 april, 2016 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: