Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #755. Ludvika nazistfri zon!

Världen: Trump eller Clinton.

Helt klart är det inte, men med de senaste primärvalsegrarna står Donald Trump och Hillary Clinton på tröskeln till att bli presidentkandidater. Så långt inga överraskningar men den verkliga fajten i detta välregisserade alienerade skådespel återstår. Trump som president vore en mardröm för hela planeten så vi hoppas på den minst dåliga men lika korrumperade kandidaten Hillary. Bernie Sanders hade givetvis varit bäst – men detta är ju USA. Vad det amerikanska folket kan hoppas på är oklart, efterdyningarna av kapitalets finanskris märks fortfarande och det är Wall Street som i praktiken sätter ramarna för den amerikanska politiken.

Sverige: ”Miljonstöd till extremhögern måste få ett slut”

säger Expos ordförande Daniel Poohl. EU har beviljat stöd på över 20 miljoner kronor sedan 2014 till nazistiska och fascistiska grupper. Det är en skandal som visar att tidigare löften från politiker om att stoppa miljonrullningen in i högerextremisternas fickor inte betydde någonting”. Poohl uttalar sig också i Dala-demokraten om nazistpolitikern Öbergs normalisering i Ludvika: ”Om det varit en radikal islamist hade vi fått ett ramaskri”.

Det sitter alltså en nazist, Per Öberg från SMR, i kommunfullmäktige inkuppad på ett SD-mandat och han har redan fått en motion bifallen av de andra partierna. Man verkar inte inse allvaret och blir därmed medskyldiga till den kommande utvecklingen.

”Jag skulle ha avslagit den med motivationen att vi i ett demokratiskt samhälle inte ska rösta på motioner som läggs av personer som har fuskat sig in utan mandat med en ideologi som går ut på att hela det demokratiska systemet ska monteras ner” säger Poohl. Reglerna för öppna mandat kommer visserligen att ändras så att Öberg knappast kan sitta kvar vid nästa val. Men 1 maj har SMR fräckheten att vilja demonstrera i Borlänge på arbetarklassens högtidsdag. Detta är visserligen kulturkonservativa trakter, men här finns också gott om syndikalister och radikala vänsterungdomar. Det är obegripligt att Ludvikaborna och hela Dalarna inte slängt ut Öberg med kumpaner tidigare, men nu har man chansen.

Inte ett öre till nazisterna! Nolltolerans mot nazister och rasister i kommunfullmäktige!

Malmö/Lund: Det älskade Botan.

Botaniska Trädgården i Lund får en vänförening. Ingrid Ledebo är ordförande i nystartade ”Botans vänner” (SDS). Jag ska genast gå med. Gör det du också! Botan är ett paradis alla årstider som vi ska vara väldigt rädda om.

 

Botan

Foto courtesy Riksantikvarieämbetet.

Konsten: Jim Thorell. ”Swedish art: Now!” Sven-Harrys konstmuseum, Stockholm. Visas t o m 6/6.

 

Jim Thorell

 Courtesy  Jim Thorell. Foto Dan Kullberg.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 28 april, 2016 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: