Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #756. Borlänge nazifri zon!

Världen: H&M suger (ut).

27 miljarder kronor gjorde världens näst största klädföretag H&M i vinst i fjol. En av AB intervjuad kvinna syr H&M-kläder för 7 kronor i timmen, 1 300 i månaden i Kambodja. Det är inte ens hälften av den lagstadgade minimilönen. På en t-shirt som H&M säljer för 179:- tjänar hon 1:- . För att överleva jobbar hon upp till 12 timmar om dagen visar Aftonbladets granskning. Lönerna är likartade på H&M:s andra sweatshops.

Sverige: Borlänge nazifri zon!

antinaziDalarnas Tidning skriver om landskapets nazistiska historia här. Att polisen gett nassarnas hets mot folkgrupp demonstrationstillstånd i Borlänge 1 maj, arbetarklassens dag, kommer att visa sig vara ett misstag. Antirasisterna har också laddat upp och vreden är stor.

Här spärras Borlänge centrum av den 1 maj (DT).

Stationsgatan: Förbud mot motorfordonstrafik mellan 06.00 och 21.00 (från korsningen Tunagatan/Wallingatan till korsningen Stationsgatan/Ovanbrogatan). Ovanbroparkeringen, vid Liljekvistska parken: P-förbund 04.00-21.00. Ovanbrogatan, från korsningen Dagnybron till korsningen Stationsgatan: Förbud mot motorfordonstrafik mellan 06.00 och 21.00. Gäller ej buss i linjetrafik före klockan 10.00 och efter 20.00. Sahlstedtsgatan: Förbud mot motorfordonstrafik efter korsningen Dalagatan. Vattugatan: vid korsningen Dalen: Mellan 08.00 och 20.00.

Det hade varit enklare – och billigare för skattebetalarna – att hänvisa till lagen om Hets mot folkgrupp för att slippa detta spektakel, men den lagen är som bekant den minst använda någonsin. Nazism måste få kosta, anser tydligen RPS.

Malmö/Lund: I Lund är det siste april som står i fokus.

30 000 personer beräknas fira i Stadsparken. Polisen har förstärkts, 105 bajamajor ska placeras ut och kommunen gör allt för att vända spontanfesten till en disciplinerad och tråkig sammankomst. Vilket knappast är möjligt även om man hävdar en påhittad 18-årsgräns och tänker gå runt och hälla ut alkohol. Glädjedödare är ju polisens karma. Tänk om all denna nitiskhet kunde vändas mot de kriminella högerextremisterna istället, men det lär vi få hoppas förgäves på. Tur att AFA finns.

Studentsångarna ska sjunga på Universitetshusets trappa som vanligt och majbrasor tänds överallt.Personligen föredrar jag majbrasan på Djingis Khan och tycker att 1 Maj, inte siste april, är den viktigaste dagen.

Konsten: Robert Hais.

Den som promenerat i centrala Halmstad har kanske lagt märket till blixtlåsen i marken som släpper fram gräs. Det är Robert Hais som står bakom verken som finns på sju platser. Ett annat lekfullt konstverk han gjort går att se utanför Kärlekens förskola där det finns ett 80 kvadratmeter stort pussel. Robert Hais jobbar mycket med offentlig konst och har även under en period arbetat med konst på Halmstad kommun. Bakom sig har han också studier i konst i London, Göteborg och Halmstad (Laholms Tidning). Briljant både som idé och till utförande tycker jag om verket nedan.

 

zipper-park1

 

Zipper. Courtesy Robert Hais.

 ***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 28 april, 2016 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: